MT4 Kiegészítők

FOREX metatrader programok

Account Sentinel - Metatrader Számla Őrszem

Az Account Sentinel metatrader Számla Őrszem segítségével monitorozhatja számláját, kereskedési környezetét, felügyelheti számláját, brókerét.

A program segítséget nyújt a felhasználóknak, hogy kimutassa a rejtett költségeket, illetve az olyan körülmények előfordulási gyakoriságát, melyek a kereskedési lehetőséget rontják, költségeket növelik, melyekből a felhasználónak hátránya származik, például

lassú végrehajtás

félreteljesülés, megcsúszás

kereskedés során megnövekvő spread,

gyakori tickhibák,

utólag bekerülő gyertyák az adatbázisba

 

A fenti adatok elemzésével:

a felhasználó segítséget kap abban, hogy el tudja dönteni, melyik a számára ideális brókercég,

kimutathatóvá válik ha nagymértékű rejtett költségek merülnek fel.

A brókercégek infrastruktúrája, kereskedési környezete objektvíven összehasonlítható válik.

A brókercégek költségei (látható és rejtett) objektíven összehasonlíthatóvá válnak.

 

Hogyan működik az Account Sentinel?

1) A program figyeli és értékeli a spread változását a kereskedés során. A spread kimutatásból megnézheti a felhasználó, hogy a különböző spreadek milyen gyakorisággal fordulnak elő.

2) A Számla Őrszem figyeli a metatraderben kiadott azonnali és függő megbízások teljesülését. Ha csúszás, félreteljesülés következik be dokumentálja, illetve riasztja a felhasználót. Az összes csúszás pontban és a számla devizatípusában is kimutathatóvá válik, így megtekintheti a kereskedés alatt mekkora rejtett költségek lépnek fel.

3) Megnézheti, nyilván tarthatja a pozíciónyitásai idején az aktuális spreadet, amit utólag is vissza tud nézni.

4) Illetve azt is figyeli a program, hogy milyen gyorsan teljesíti a bróker a megbízásokat.

5) Továbbá a grafikonon folyamatosan jelzi a felhasználónak a program, ha a gyertyaadatok utólag kerülnek beszúrásra az adatok közé, vagy ha tick-hibákat tapasztal.

Várásolja meg a programot, kattintson ide!

Néhány gyakorlati probléma, melyre megoldást nyújt az Account Sentinel

1) Tapasztalta már Ön is, hogy a brókercégek alacsony spreadel, költséggel reklámozzák szolgáltatásukat? Vajon éles körülmények között is elérhetők ezek a kedvező spreadek?

Az Account Sentinel segítségével ténylegesen kiderítheti, hogy az adott devizapáron milyen spreadek fordulnak el. Egy kattintással eloszlás diagramot varázsolhat elő, melynek segítségével az egyes jellemző spreadek gyakorisága is kideríthető.

Az alábbi grafikonon egy brókercég EUR/USD páron vizsgált spread eloszlása látható. Az adatok elemzéséből kiderül, hogy a kereskedési idő kis részében kb. 30%-ában volt 1,7 pip (17 pont) illetve az alatti spread. A maradék időben, a kereskedési idő 70%-ában 1,7 pipnél magasabb spread volt tapasztalható. Ezzel szemben a brókercég honlapján a jellemző spread EUR/USD devizapáron 1,5-1,7 pipben van megadva.

2) Megbízások végrehajtásának csúszása, félreteljesülés

A rejtett költségek kategóriájába tartozik a csúszás, amit az óvatlan felhasználó észre sem vesz. Gyakori, hogy egy-egy kötésen nagyon kicsi a mértéke a csúszásnak, félreteljesülésnek, így a felhasználó nem foglalkozik vele, viszont sok kötésen már jelentős veszteséget tehet ki ez a rejtett költség.

Példa a megcsúszásra: Ön beállít egy vétel stop megbízást aranyon 0,1 lot mennyiségben, 1200 dolláros áron. A megbízás teljesül, de nem a megadott 1200 dolláros áron, hanem a valóságban 1201 dolláron teljesül. Látszólag nem nagy különbség, de a teljes pozícióra számolva 10 dollárt jelent. Ha nyereségesen zárja a kötést, ezzel az összeggel kevesebb a profitja, vagy több lehet a vesztesége. Devizák esetében, ahol 4-5 tizedes-jegyben írják ki az árat sokkal nehezebb a számlatörténet alapján visszakeresni ezeket a félreteljesüléseket.

Nagy előnyt jelenthet hosszú távon ha tudunk ezen rejtett költségek gyakoriságáról, mértékéről. A riasztás funkció lehetővé teszi, hogy azonnal értesüljünk ha megtörténik a félreteljesülés, így a reklamációra is lehetőségünk lesz.

Az alábbi grafikonon az összes félreteljesülés értéke 213 dollár, azaz a keresedés során ekkora rejtett költség merült fel. Ennyivel lett kevesebb a nyeresége vagy több a vesztesége a kereskedőnek.

3) Mekkora a spread amikor kötést indítok?

Jellemzően a brókercégek egyre inkább egymás alá ígérnek a spread-ben az ügyfelekért vívott küzdelemben. Ugyanakkor nem biztos, hogy a brókercégnél meghirdetett spread mellett érhetjük el a piacot. A spread a kereskedési idő alatt folyamatosan változik (eltekintve bizonyos speciális fix spread számláktól).

Előfordulhat, hogy a kereskedő olyan időszakokban kereskedik, amikor a spread rendre magasabb a meghirdetettnél, így a költségei is magasabbak lesznek. Ezért a Számla Őrszem figyeli, összesíti a pozíció nyitások alatti spread-et, így utólag visszanézheti a kereskedő, hogy valóságban milyen spread környezetben zajlik a kereskedése.

Az alábbi ábrán látható, hogy a felhasználó által indított 76 kötésből 16 (kötések 21%-a) az átlagos spreadet meghaladó kereskedési környezetben történt. Valószínűsíthető, hogy ezekben az időszakokban az átlagosnál magassabb spread mellett tudott a felhasználó piacra lépni.

4) Milyen gyorsak a megbízások a brókernél

A Számla Őrszem figyeli a pozícióba lépések végrehajtási idejét. Ha azt tapasztaljuk, hogy ez az idő az átlagosnál nagyobb, akkor ez is rejtett költségek felmerüléséhez vezethet.

5) További vizsgálatok, riasztások:

Riasztási funkció:

hirtelen változó ár,

hirtelen megnövekvő spread

félreteljesülés, csúszás esetén.

Gyertyavizsgálatok:

Gyertyák időrendjének a vizsgálata: megfelelő sorrendben érkeznek az adatok a metatraderbe, vagy utólag kerülnek be adatok az adatbázisba.

Tick hibák figyelése, mellyel megállapítható, hogyha a likvid időszakokban nincs elvárható likviditású árjegyzés a brókernél. Ez csúszásokhoz, félreteljesülésekhez vezethet, ami a felhasználónak rejtett költséget jelent.