Forex Daytrade, Metatrader

Indikátorok - Stochastic 2. rész

Kategória: 

Az előző részben már túlestünk a kötelező alapozáson, elméleti dolgokon. A mai részben átnézem a gyakorlati használatot. Nem konkrét technikáról lesz szó, mert én nem használom külön technikaként, csak megerősítő jelként. Akinek van kedve kis gondolkodás után már össze tud rakni egy komolyabb technikát is a leírtak alapján. 

Első lépésként vizsgáljuk meg azt, hogy mire nem jó a stochastic indikátor. 

Nem jó a stochastic indikátor, ha az adott idősíkon olyan helyzet alakul ki, amikor egy-két gyertya fel és egy-két gyertya le alkot egy oldalazó, esetleg nagyon kis lejtésű mozgást. Ha egy befogó gyertyában kínlódik az árfolyam, vagy éppen egy sorozat dojit látunk, akkor ne használjuk. 

 

Itt két kitétel nagyon fontos. Az első az, hogy akkor nem jó, ha az adott idősíkon nem mozdul a piac semerre. Az adott idősíkon lehet, hogy nem jól jelez ez az indikátor, de attól még egy rövidebben előfordulhat, hogy jól fog működni! Hiszen egy négyórás oldalazásban, ahol több gyertya egy magasságban van ott az ötpercesen kialakulhat egy normálisabb mozgás, szép trendágakkal. Így nem kell rögvest elkeseredni, hanem más idősíkon meg lehet nézni a piacot.

Amit érdemes meghatározni, hogy mennyi az a gyertya szám, ami után már kisebb figyelemmel figyeljük a jeleit. Én azt gondolom, hogyha a %K periódusszámának a fele oldalazó gyertya, akkor már érdemes fenntartásokkal élni. Ez nem azt jelenti, hogy az indikátor rosszul számol, hiszen neki teljesen mindegy, hogy mi az ársávban való mozgás valójában. Ő kiszámolja, hogy az adott gyertya éppen hol helyezkedik el ebben. Az értelmezéssel lehet itt gond, hiszen a stochastic értéke és a mozgás eltérő lehet, és megzavarhatja a kereskedőt. 

Kérdéses lehet a jel minősége akkor is, ha egy vagy két extra nagy gyertya vagy durva méretű rés is beleesik a periódusba, amire számol. Ilyenkor érdemes jól megnézni a piacot, hogy éppen mi is a helyzet és az alapján dönteni. Ez nem a stochastic indikátor hibája, mert a legtöbb indikátor a rövid periódusú beállításnál erre kényes. 

Alap használat:

Ez valóban csak egy kis részét használja ki a lehetőségeknek. Itt annyit néz meg az ember, hogy mennyi is a stochastic értéke. Ha mát 80 felett, akkor nem nyit be longot, ha 20 alatt, akkor shortot kerüli. Illetve az adott értékek felett, alatt már a kilépésre koncentrál. 

Ezzel a módszerrel adott értékhez tudjuk rendelni a „túl sokat ment felfele” és a „már sokat esett” kitételeket. Mivel ez zárt skálán mozog, így sem a nulla, sem a 100 értéket nem hagyja el soha, ami azt jelenti, hogy a két extrém tartományban jó eséllyel történik valami, amire érdemes lesz figyelni.
Amit nem fog tudni kezelni ez a helyzet: a két szélső érték után is tud még sokat menni a piac abba az irányba. 
Itt is érdemes kicsit pontosítani a 20/80 vagy a 30/70 értéket, és akkor már hatékonyabb lesz az indikátor alap használata. 

Alap használatnál véleményem szerint rossz megközelítés, amit több helyen javasolnak, hogy a 20/80 vagy a 30/70 értéknél vagy ha az index az extrém tartományban van rögvest ellenkező pozíciót vegyünk fel. Ha megvizsgáljuk a chartokat tapasztalhatjuk, hogy sokszor még a határértékek elhagyása után is tud a piac sokat menni. Ez főleg erős trendben, a trend irányába jelenthet problémát.

Haladóbb, alap használata
Itt már kihasználjuk, hogy az indikátor egy értéket ad, azt fel is rajzolja, és annak van egy mozgásiránya, amit jól lehet értékelni a %D vonallal. Ez a módszer már a piaci mozgásokat jobban mutatja. 
Ha a %K értékének a növekedése nagyobb, mint az átlag (%D) akkor emelkedés felé nézelődünk, és a shortokból való kilépést fontolgathatjuk. Ennek az első jele, hogy a %D fölé lép a %K, azaz keresztezi azt. Fordítva is igaz, ha a %K csökkenése gyorsabb, mint az átlag, akkor bizony a longokat helyezzük háttérbe és a shortok felé nézelődünk. 

Ahogy látni ez nem egy rossz ötlet. Nem fogja megjósolni a fordulatot, de arra nagyon jó, hogy hamar észrevegyük, hogy a mozgás már nem arra megy, amire eddig. Kis gyakorlás után nagyon kellemesen használható rendszer kapunk így. Belépésre nem alkalmas önmagában, mert ahhoz túl sok a fals, rövid jelzés. 

Tesztelés közben együtt figyeljük meg az árfolyammal az indikátor jelzéseit. Így látni fogjuk, hogy az oldalazó, egy-két gyertya magasságú range-ben nem nem fog jól működni, mert ott el és vissza adja a jelet, esetleg gyertyánkánt vált. Bár ha nem belépésre használjuk, akkor nem okoz közvetlen veszteséget, de kilépéseknél is adhat rossz jelet, amikor indokolatlanul kidob egy pozícióból. Ezek az oldalazások, háromszögek amúgy is egy bizonytalanságot jelző alakzatok, alapból legyünk velük óvatosak. 

A legelején már említettem ezt, így nagy meglepetést nem okozott a megfigyelés: nem kellene nagyon az ilyen kínlódó oldalazásban komolyan venni a jelzéseit. 

Jelekre használva

Ha nem jó a szűk oldalazásokban, akkor ott ne használjuk, hanem trendben és rendesen látható oldalazásban. Azaz hullámzó piacon. Így az első lépés mindenképp annak a megállapítása legyen, hogy az indikátor alkalmas-e a piacon jelet adni. Nem csodafegyver, csak ott alkalmazzuk, ahol lehet! Ha ezt megtanuljuk, akkor a fals jelek felét , harmadát már nem is kötjük be, ami erős javulás egy technikánál. 

A fenti kép lesz az állatorvosi lovam, amin majd mindent jól lehet látni. 

Ami fontos: én a stochastic indikátort megerősítésre használom, mert így alakult ki. Amiket leírok azoknál alap, hogy normálisan meg tudja állapítani az ember a piaci trendet, oldalazást és azt is, hogy mikor nem kellene ezt az indikátort használni. Az összes általam ismertetett indikátor használatánál alap, hogy a trendelmélettel tisztába legyünk! 

Ha találunk egy trendet, akkor jellemzően csak a trend irányába kapott jeleket kössük ezzel az indikátorral, a trend irányával ellentéteseket kilépésre használjuk majd fel. Ha range-ben használjuk a range két szélén kapott jelet mindegyik irányba köthetjük, hiszen ott nincs hosszabb vagy rövidebb trendág. 

A fenti kitételnek van egy hátránya: nem lesz alkalmas mindegy pip megfogására, sem pedig arra, hogy az aljon vegyünk és a tetőn adjunk el. Egy trendben „csak” a jelek felét, a trendirányúakat tudjuk majd kötni. 

Ezen lazítani is lehet, hogy egy elbizonytalanodott piacon is figyeljük és kötjük a jelet. Kicsit érthetőbben: ha egy emelkedő mozgásban alacsonyabb tető alakul ki és szabályos jelet kapunk shortba, akkor már egy gyengébb, de köthető jelzés lehet. Ha ezt is be szeretnénk vezetni, akkor a trend elméleti tudásunkat vizsgáljuk meg, mert ha nincs megfelelő ismeretünk a piaci állapotokról, akkor nagyon csalódottak leszünk. 

Aki legalább egyszer feltette a stochastic indikátort, annak a képen biztos feltűnt, hogy neki nem ilyen. Vagy valami nagyon magas a %K érték, vagy valami más bibi van, de neki ilyen képet nem adott még… 

Jogos. Szerintem érdemes egy idősíkkal lejjebb váltani és a magasabb idősíkon figyelni az indikátort. Azaz a képen egy 4H-s beállítású stochastic indikátort látunk órás charton. Ezt az alap indikátor nem tudja, így használjuk az ajánlott MTF-est a trutl.com-ról. Ingyenes. 

Ez sem a jelen, sem a használaton nem fog változtatni. Én azért szeretem így vizsgálni, mert nagyobb bontásban látom a piaci mozgást. Így sokkal hamarabb ki tudom szúrni, ha éppen oldalazni kezd, vagy elindul az egyik irányba. Illetve a szinteken elkövetett mozgást is jól látni, és nem takarja el a hosszabb idősíkú gyertya a piaci reakciót a szinten. 

Mi a belépési jel?

Jelnek én azt tekintem, amikor az indikátor belép az extrém tartományba, ott kereszteződik és visszatér az extrém tartományból. Ez a mozgás shortban azt jelenti, hogy a %K érték a 70 feletti részről leesik a 70 alá, úgy hogy előtte a %K érték belépett a %D alá, azaz meg volt a jó irányú kereszteződés.

Miért? 

Logikus felhasználási módja (alap), hogy akkor short, ha az indikátor értéke esni kezd. Shortba lépni pedig érdemes magasabb értéken és ha lehetséges, akkor mielőbb, de nem túl korán. A túl korán belépésnél sok lehet a fals jel, mert nem alakul ki a mozgás. Így köthetjük a shortba való belépést ahhoz, hogy akkor kezdünk short irányt nézni, ha már sokat ment longba: ezt stochastic indikátorral úgy értelmezhetjük, hogy akkor ment „sokat” longba, ha magas, extrém magas az értéke. 
Az esés erejét úgy tudjuk megjeleníteIndikátorok - Stochastic 1. részni, hogy gyorsabban esik az indikátor, mint az átlag, azaz a %D alá megy a %K. Bár figyelhetjük csak a %K-t is, hogy az esni kezdjen, de lényegesen jobban látható, ha ezt egy másik vonalhoz is kötjük. 
A kellő, elvárt mértéket pedig úgy tudjuk meghatározni, hogy valami (70 vagy 80) érték alá be kell lépni,  hogy azt mondjuk rá, hogy esik. 

E három feltételt együttesen úgy lehet megfogalmazni, hogy 

 • extrém magas területen
 • történjen meg a %D alá lépése a %K-nak 
 • törje vissza az extrém szintet jelző értéket

… akkor keresünk shortot. 

Az értékek változhatnak, van aki 70-re van aki 80-ra esküszik, de van aki folyamatosan teszteli ezeket a szinteket. Az is eltérhet, hogy ki milyen %K és annak simítási értékével és milyen %D-vel számoltat. Az elv a fontos, a többi már kísérletezés, tesztelés dolga. 

Nekem az alapértékek megfelelnek megerősítésre.

A fenti képen egyértelmű helyzeteket jelöltem be. Ha a leírás nem egyértelmű akkor a kép biztosan eligazít. 

Longba nyilván fordítva igazak a leírtak. Ez egy jó  vízválasztó: ha valami nem tudja kapásból felsorolni a longos jeleket, akkor még nem látja át a dolgokat. Ami nem gond, hiszen jobb ha most nézi meg még egyszer és nem menet közben keveredik meg.

Amit eddig tudunk:

 • - szűk oldalazó, vagy csapkodó piacon nem használjuk
 • - csak trendben trend irányába lépünk be
 • - range-ben használva mindegyik irányba
 • - trend utáni lebizonytalanodásban csak óvatosan
 • - érdemes MTF-es indikátort használni
 • - jó helyen kapunk keresztet és visszatörést

Itt fejezem be és legközelebb térek ki azokra a jelekre, amiket skálázottan érdemes figyelni. 

 

Ezt a témát részletesen tárgyaljuk a 100 részes, 175 órás forex, tőzsde tanfolyamunkon. Az oktatóanyag DVD kiadása is elérhető, így otthonából is felkészülhet a forex és tőzsdei kereskedésre. A bemutató videót, részletes beszámolót ide kattintva lehet elérni >>

Jó kereskedést és vigyázatok a pénzetekre!

------------------------------------------------------------------------------------------

 • 33%-os kedvezmény március 23-ig
 • Új, 2016-os kiadás
 • Az előadások harmada gyakorlat
 • Valós számlás kereskedéssel

További részletekért kattintson ide!

tőzsde tanfolyam, forex képzés

Oktatóanyagaink tőzsde és forex kereskedéshez

Kezdőknek:

Kezdőknek és haladóknak teljes, otthonról végezhető tanfolyam:

Napon belüli, daytrade technikák kezdőknek és haladóknak:

 Forex és tőzsde oktatóanyagaink áttekintő oldalának megnyitásához kattintson az alábbi képre!

Hasznos metatrader 4 programok

RiskNtmPro: kockázatkezelést, grafikusan állítható stop és take profit szinteket lehetővé tevő metatrader segédprogram. Képes a rendszer pozíciót méretezni fix kockázathoz, tőke százalékhoz számolva, de a felhasználó által megadott pozíciómérettel is használható. A metatrader stratégia teszterben is működik, így kézi kereskedési technikák tesztelésére is alkalmas. Devizák mellett CFD termékeken is használható.   További információkért kattintson ide! 

FXlogger naplózó: az fxlogger metatrader naplózó program a metatrader 4 szoftverben megadott kereskedési műveleteket tudja automatikusan kép és táblázat formában lementeni. A szoftver beállítható úgy, hogy a pozíció nyitás, stop és take profit módosítás, pozíció zárás, függő megbízás elhelyezésének, vagy módosításának pillanatában automatikusan lementse a grafikont, és ezekre a képekre ráírja a fontos adatokat, mint például felvett pozíció méret, hozam/kockázat aránya, elért nyereség, veszteség stb. További részletekért kattintson ide!

Kötés után mi az első, azonnal megteendő lépés? Méret, irány, stop, célár. Vagyis ezek ellenőrzése. Kicsit idejétmúltnak tűnik, hiszen sokan használunk méretezőt, ami a méretezés, a stop és célár berakását elvégzi és mivel a stopot vizuálisan adjuk meg nem okoz nagy gondot az irány eltalálása sem... Egy ilyent itt ismerhetsz meg. Legnagyobb hibák: Nem jó az irány Nem jó a méret Az előző részben felsorolt hibák nagy része a „bocsánatos bűn” kategória, és a figyelmetlenségre lehet fogni. Azok sem szépek,...
Az előző bejegyzésben megbeszéltük, hogy a csúcsok, völgyek megállapítására a legjobb módszer, ha megszokjuk, hogy vizuálisan határozzuk meg őket. Ez múltbéli adatokon nem szokott nehézséget okozni, mert egy idő után kialakul a megfelelő gyakorlatunk. Élő kereskedésnél már gondot okozhat, hogy egy mozgás után a kialakult szituációt új csúcsnak vagy új aljnak minősíthetjük-e. Azaz például ahhoz igazíthatunk-e trendvonalat, illetve vehettünk-e fel rá egy fibó szintet. Az ábra jól mutatja, hogy milyen helyzetre gondoltam. ] A napi...
Hibáztam, mit csináljak? - témában kaptam egy levelet, régi ismerőstől. Bár a megfogalmazás kicsit más volt, és a levél is hosszabb, de a lényeget a fenti három szó lefedi. Első lépésként azt tisztázzuk le, hogy nem az a hibázás, ha a rendszered szerint belépsz, majd veszteséged lesz, hanem az, hogy a rendszered jele nélkül lépsz be, illetve annak nem megfelelően. Ezek a hibák a sajátjaid, azaz nem lehet ráfogni senkire. Ezért kifejezetten vadászni kell azokra a helyzetekre, amikor ilyen hibát elkövetsz. Az, hogy éppen mi a technikád ebből a szempontból l...
Az előző bejegyzés utáni kis „házi feladat” megoldása közben meggyőződhettünk arról, hogy sokszor tiszteli ezeket a szinteket az árfolyam és ott megfordul, vagy épen megáll. Azt is láthattuk, hogy van olyan eset, amikor úgy látni, hogy éppen szint nélkül fordul meg a piac. Illetve azt is tapasztalhattuk, hogy egy támasz vagy ellenállási szinten simán át is tudott menni az árfolyam. Így felmerülhet a kérdés, hogy van-e értelme ezek után, hogy vagy fordul rajta, vagy átmegy, vagy eléri, vagy nem az árfolyam a szintet, ezekkel a „bizonytalan” dolgokkal...
Ma egy olyan témát érintünk, amiről mindenki tudja, hogy hasznos, de tapasztalatom szerint mindenki kerüli. A naplózásról van szó. Elismerjük, hogy nagyon hasznos és a fejlődésünket erősen segíti és jó esetben még el is kezdjük és egy idő után a szilveszteri fogadalmak sorsára jut. Mi is lenne a jó megoldás? Amit most mutatni fogok, az használható kiegészítésnek is, és használható naplózás helyett is. A naplózást jól kiegészíti egy kép vagy éppen egy képsorozat, így azt gondoltam, hogy érdemes lenne ezt...
9 vagy 21? Nem valami számmisztikai talány, hanem az idősíkok száma a két metatraderben. Ahogy céloztam rá, ezzel folytatjuk az ismerkedést. A metatrader 4-ben viszonylag kevés idősíkot tudtunk alapból beállítani, ami – mivel megszoktuk – nem volt zavaró, de aki más felületről jött, annak hiányozhatott pár. Egy jó dolog lett, bár kis kritikát is le kell írni: nincs szabadon definiálható idősík. Ami azt jelenti, hogy olyant állítok be ami tetszik, például 7 perceset. Ez nem lehet nagyon nehéz feladat, mert több árfolyamelemző (pld. amibroker) ezt tudja...
Metatrader 5? Miben jobb, vagy másabb? Pár éve nagyon nagy beharangozás után miért nem hallani róla többet? Járjuk körbe, hiszen egyre több cég adja, és már hallani, hogy van olyan, ami csak ezt adja a partnereinek. Bár nincs róla konkrét tudomásom, de az is előfordulhat, hogy lassan kivezetik az MT4-est. Erre utal, hogy már viszonylag régen nem került bele komolyabb újítás, mintha lassulna a fejlesztése... Ezekben a cikkekben feltételezem, hogy az Olvasó ismeri használati szinten az Metatrader 4-est. Nem szándékom egy komplett MT5-s kézkönyvet írni, az eltér...
Az utolsó salesekről és elemzőkről szóló rész következik. Remélem hasznos volt és nem is mondtam túl újat senkinek. Össze nem illeszthető adatok összehasonlítása - valódiság elve és a világosság elve sérül Jövő jóslása - valódiság elve sérül Irreleváns adatok - valódiság elve sérül E három téma maradt mára. Az első az egyik kedvencem, hiszen sokszor élek vele a salesek, az „elemzők”. Irreleváns adatok - valódiság elve sérül Mire gondolok? Jellemzően arra, hogy ha el akarnak adni nekem valamit, akkor...
Ma már csak két olyan helyzetet érintünk, ami előfordul, de jellemzően nem a technika része. Az egyik kérdés az, hogy lehet olyan helyzetben, ahol az egyik oldalra kiszúrt az árfolyam, majd kiszedte a stopot, ott a másik oldalon lehet-e ellenkező pozíciót felvenni? A képen szépen látni, hogy miről is van szó. A kérdés nem egyszerű, hiszen általánosságban lehetne csak igennel, vagy nemmel válaszolni. Régebben alapból tiltottam magamnak az ilyent, hiszen ez már olyannak tűnt, hogy azért lépek be, mert kiszedte a stopot és azonnal vissza akarom szerezni a pénzt. Ezt egy kicsit újra...
Hol is tartunk? Mitől meddig van a range - megbeszéltük Milyen legyen a range minősége - megbeszéltük Mi a jel, ami kitörést jelez - megbeszéltük Milyen célárral/stoppal dolgozzuk - megbeszéltük Meddig jó a jel? - erre ki kell térni! A technika egy hajnali range kitörés. Így azt is érdemes korlátozni, hogy meddig figyeljük a range kitörést. Kilencre kialakul a range, illetve már tudjuk, hogy van-e vagy nincs kereskedési lehetőségünk. Érdemes meghatározni azt, hogy meddig is gondoljuk azt, hogy a hajnali range-ből tör ki az árfolyam? Én úgy gondolom, hogy délig, egyig m...
Cikkünk első részében az egyik legismertebb, leggyakrabban használt pénzügyi mutatóval a P/E hányadossal foglalkoztunk. Megnéztük a mutató számítását, illetve példákon keresztül tárgyaltuk az alacsony és magas P/E mutató kialakulásának eseteit. A fenti témát fogjuk tovább vinni, azaz a P/E mutató gyakorlati használatát tárgyaljuk. P/E mutatók típusai közötti különbségek A P/E értékelésekor tudnunk kell azt, hogy a vállalati eredmény, profit (egy részvényre jutó nyereség - EPS) a jelen...
Azok a kereskedők, akik nem napon belül, azaz nem daytrade kereskedésben gondolkodnak gyakran teszik fel a címbeli kérdést magukban, azaz a kiválasztott instrumentum vajon alulárazott, vagy esetleg túlárazott? Különösen akkor fontos a kérdést megválaszolni, ha nem néhány napig, hanem hetekig, hónapokig szeretnénk tartani a kiválasztott instrumentumot, hiszen ebben az esetben a fundamentumok már szerepet kapnak a termék árának alakulásában. A túlárazott/alulárazott kérdést tehát a termék árfolyama és a vállalkozás pénzügyi eredm...
Az alábbi két cikkben már tárgyaltuk azt a témát, hogy mire érdemes odafigyelni a kereskedés során, melyek azok a technikai, váratlan tényezők, rejtett költségek, amik akár jelentős veszteséget is okozhatnak. Továbbá utaltam arra is, hogy bizonyos események akár gyakran is előfordulnak, és még ha nem is nagy veszteség ér egy-egy ilyen esemény során minket, összegezve már jelentősebb költsége keletkezhet a kereskedőnek. Sajnálatos, hogy gyakran ezek a költségek rejtve maradnak a kereskedő előtt, így legtöbben észre sem veszik mikor egy kis összeggel...
A finviz.com részvényszűrő alkalmazása után most egy újabb olyan szolgáltatást nézünk meg, amely segítségére lehet a napon túl kereskedőknek, de akár napon belüli kereskedés esetén is használható. A bemutatásra kerülő Autochartist program különböző alakzatok, szintek, fibonacci szintek kereskedéséhez nyújt segítséget mégpedig úgy, ahogy az általam korábban bemutatott finviz részvényszűrő is teszi, azaz meghatározott alakzatból kilépő árfolyam esetén vételi vagy eladási jelzéseket közöl a...
Részvényválasztás sorozatunk ötödik részéhez érkeztünk, melyben befejezzük a finviz.com részvényszűrő ismertetését. Az utolsó részlet, amivel még nem foglalkoztunk, a finviz.com oldalon a japán gyertya alakzatokra történő szűrés. Rögtön az elején érdemes kitérni rá, hogy automata algoritmusról van szó, azaz a kiszűrt japán gyertya formációk jelentős része nem feltétlenül illeszkedik a tankönyvekben bemutatott példákra. Ezzel pedig az a gond, hogy ezeknek formációknak létezik az ún. önbeteljesítő hat...
Cikksorozatunk előző részében ( Mit tegyünk váratlan helyzetekben?) megtárgyaltuk a kereskedés során fellépő váratlan technikai problémákat, a felkészülést a váratlan helyzetekre, illetve az esetleges megoldását a problémáknak. Most olyan tényezőket veszünk számba, melyek a piac, illetve az árjegyző rendszerek természetéből adódnak, és veszteséget, rejtett költségeket okozhatnak a kereskedő számára. A fő témáink a következők lesznek: megbízás csúszása, félreteljesülése, rések, a problémák...
Mai bejegyzésünkben azt a témát járjuk körbe, hogy milyen technikai problémákra érdemes felkészülni a tőzsdei, illetve devizapiaci kereskedés során. Első sorban a technikai részletekkel foglalkozunk, azaz most nem azzal a tényezővel foglalkozunk, hogy a kereskedési technikánk nem működik megfelelően és veszteségesek vagyunk. Hanem a technikai és egyéb piaci tényezők miatti veszteségeket tárgyaljuk, melyek egy része rajtunk kívül álló okokra vezethető vissza. A tárgyalt problémák három részre bonthatók. Az első csoportba azok a tényezők sorolhat...
Cikkünkben a technikai elemzés alakzataira történő szűrésekkel foglalkozunk. Bár már cikksorozatunk előző részében is a technikai jelekre történő részvénykereséssel foglalkoztunk, úgy gondoltam, az alakzatok szűrését egy külön cikkben részletezzük, mivel sok kereskedő használja a fenti eszközök jelzéseit. A finviz.com oldalon elérhető részvényszűrő alkalmazás abban könnyíti meg a dolgunkat, hogy kiszűri nekünk azokat a részvényeket, ahol a program algoritmusa valamilyen alakzatot, gyertyaformációt lát. Rögtön az elején érdemes kit...
A finviz.com oldalon elérhető segédeszközöket már korábbi cikkeinkben tárgyaltuk, például a tőzsde térkép (Maps) funkciót , illetve a részvényszűrő (Screener) általános paraméterei történő szűrést is megvizsgáltuk. Ebben a bejegyzésben a technikai elemzés eszközeire történő szűrésekkel foglalkozunk. Ezeket a funkciókat a fenti weboldal felső menüsorában a Screener aloldalon találjuk a Technical fülre kattintva, lásd alábbi kép: Cikkünk további részében a fontosabb szűrési lehetőségeket tárgyaljuk meg, illetve ezek...
Korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk a finviz.com oldalon elérhető tőzsde-térképpel (lásd itt: Részvényválasztás külföldi piacokon 1. rész: tőzsde térkép) . Most pedig a screener, azaz részvényszűrő funkcióval fogunk megismerkedni. A részvényszűrőt a finviz.com menüsorából a Screener feliratra kattintva tudjuk elérni, lásd alábbi képet: A megjelenő ablakban további négy lapot tudunk elérni, ezek sorban az alábbiak: Descriptive: Itt kaptak helyet az általános szűrési feltételek, alapmutatók, mint például piaci...
A videó témája: RiskNtmPro forex, tőzsde kockázatkelező program bemutató előadás A RiskNtmPro pozícióba lépést megkönnyítő, kockázatkezelést segítő expert advisor metatrader 4 platformhoz. A program segítségével: Egérrel módosíthatja függő megbízásait, stop és take profit megbízásait. Nem kell pozíció méretet számolnia. Elegendő a kockázat mértékét és a stop helyét meghatároznia és a program kiszámolja a felvehető pozíció méretet. A kockázat lehet a tőke meghatározott százal...
A videó témája: számla monitorozás, spread, félerteljesülés figyelése, adathibák nyomon követése A program segítséget nyújt a felhasználóknak, hogy kimutassa a rejtett költségeket, illetve az olyan körülmények előfordulási gyakoriságát, melyek a kereskedési lehetőséget rontják, költségeket növelik, melyekből a felhasználónak hátránya származik, például lassú végrehajtás félreteljesülés, megcsúszás kereskedés során megnövekvő spread, gyakori tickhibák, utó...
A videó témája: metatrader 5 újdonságok, ajánlati könyv...
A videó témája: metatrader 5 újdonságok, idősíkok beállítása...
A videó témája: metatrader 5 újdonságok, új idősíkok beállításai...
A videó témája: metatrader 5 újdonságok, mini chart beállítása...
A videó témája: trendvonal hosszabbítás beállításai metatrader 5 alatt...
A videó témája: metatrader 5 platform újdonságai, vizaulizáció...
A videó témája: Hasznos weblapok a kereskedésben: finviz.com...
Az alábbi rövid videóban tőzsde és forex témában tekinthet meg hasznos tippeket, tanácsokat. A videó témája: Trendvonal tulajdonságai 3. rész A felvétel megtekintéséhez kattintson a lejátszás gombra!...
Egy érdekes programot találtam. Az év végi ünnepek közt próbálgattam pár expertet, indikátort az MT4-ben. Beleütköztem abba, hogy pld. a renko chartot (volt róla szó!) legeneráló expertet nem tudtam beüzemelni, mert akkor éppen nem volt kereskedés, nem kapott ticket az expert és nem futott le. Próbálkoztam idősík váltással, újraindítással, stb. de ezek az amúgy hasznos és működő trükkön nem jártak eredménnyel. Kis internetes keresés után találtam rá az MT4Ticker nevű kis programra. A program freeware, azaz ingyenes, egy egyszerű...
Az előző részben leszedtünk egy nagyon jó minőségű adatsort a dukas adatbázisából. Most beexportáljuk az MT4-be, hogy azt használni is tudjuk. Amikor lejöttek az adatok, akkor újra jobb klikk és exportálás MT4-be pontot ki kell választani. Majd a középső fülön adjuk meg a bróker adatokat. Ezt természetesen nem kézzel kell kitölteni, hanem az előbb az MT4-ből lekérdezett fájlból beimportálni az importál… gomb segítségével. Amennyiben a generálni kívánt terminálban másként hívják az adott instrumentumot, mint ahogy alap esetben...
A riasztásokkal fogunk foglalkozni cikkünkben, célunk, hogy bemutassunk egy olyan módszert, mellyel a riasztások beállítása gyorssá és egyszerűvé válik. A riasztások használatára a legtöbb kereskedőnek szüksége van. Egyrészt azért, mert nem tudjuk minden pillanatban figyelni az árfolyam-mozgást, másrészt pedig, ha eléri a kívánt szintet az instrumentum, akkor nem szeretnénk lemaradni a pozícióba lépéstől. A legtöbb kereskedési technikában megállapítható egy olyan pont, amit ha átlép az árfolyam, akkor pozíci...
Legújabb bejegyzésünkben a metatrader további testreszabásával foglalkozunk. Különösen azoknak lesz hasznos a mai bejegyzésünk, akik a metatrader platform alatt sok termékkel (10-nél több) kereskednek. Jellemzően azok a kereskedők tartoznak a sok termékkel kereskedők kategóriájába, akik a devizapiac mellett a részvénypiaccal is foglalkoznak. Nekik nyújthat nagy segítséget a grafikonok megfelelő elrendezése, az ún. profilok készítése. A profilok a grafikonok rendezésére használható funkció megnevezése. Ne keverjük össze a sablonokkal, melyek arra szolg...
Már itt volt szó arról, hogy hogyan lehet jó minőségű historikus adatokat az MT4-ben kapottak helyett beszerezni. A leírt módszer viszonylag munkaigényes, hiszen minden adatsort egyesével kell betölteni. Az nem vitás, hogy megéri, de az ember alapból lusta és az egészet szeretné automatizálni. Most egy olyan módszert mutatok, ahol gyorsan lehet sok adatot beszerezni, és nem kell egyesével a fájlokat töltögetni be az MT4-be. Ehhez egy kis programot kell letölteni a http://www.tickstory.com/ oldalról, majd telepíteni. A program ingyenes, de lájkolni kell ahhoz, hogy minden MT4-esben működjön. Ez nem t...
Két új függő megbízás került bele az MT5-s verzióba. A Buy Stop-limit és a Sell Stop-limit megbízás. Ez hasznos, első látásra kicsit furcsa megbízási típus, hiszen két különálló megbízási szintet kell megadni. Az ábra vázlatosan mutatja a megbizást. Jelenleg az 1-es ponton vagyunk és szeretnénk elhelyezni egy megbízást. Az a teóriánk (stratégiánk), hogy ha kitör az árfolyam és eléri a 2-es pontot legalább és visszaesik legalább a 3-ig, akkor mi további emelkedést várunk. Ilyen eset, ha egy szint tö...
A teszteléshez be kell szerezni adatokat az MT4-esbe. Alapból pár hónapos, vagy rosszabb esetben pár tíz napos perces adatokkal rendelkezik az MT4-es felület. Erre két megoldás van. Vagy használjuk az MT4 saját lehetőségét, amikor a bróker által adott adatsort töltjük le. Ennek a megoldása nagyon egyszerű. Az első lépés, hogy telepítsünk egy külön MT4-es rendszert a tesztelésekhez, az ilyen-olyan adatokhoz. Soha ne teszteljünk az éles számlánkon, és ami nagyon fontos, hogy soha nem töltsünk le az éles, kereskedési számlánkra adatokat. Ezek az adatok, főleg a...
Tesztelés? Igen, az egyik legfontosabb teendő egy stratégia élesbe állítása előtt. Ezt ideális lenne megtenni múltbéli adatokon, gyorsabban, mint egy demó számlán. Ehhez vannak nagyon jó programok, de azok jellemzően fizetősek. Az MT4 pedig csak robot tesztelésre van felkészítve, úgy ahogy. Mit lehet tenni? Miröl is van szó? Egy LFH Trading Simulator nevű kiegészítőről. Ez egy régebbi darab, de sajnos a honlap, amiről le lehet tölteni megszűnt. A kiegészítőt itt lehet letölteni. A telepítése egyszerű, a tömörítvényben a scripts mappa a scripteket, az experts mappa az expertet...
Bejegyzésünkben a metatrader stratégia teszter sebesség szabályozásával fogunk foglalkozni. A metatrader teszter funkciója hasznos kiegészítő bármely kereskedő számára, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy egy tetszőleges expertet, azaz egy automatizált kereskedő program, robot működését, eredményességét a múltbeli adatokon szimuláljuk, paramétereit optimalizáljuk. De nemcsak expertet használó kereskedők számára lehet ez hasznos, hiszen az árfolyam adatok szimulációja, vizuális módon történő megjelenítése a manuális,...
A kódbázis a metatrader platform alól elérhető kiegészítő programok (expertek, indikátorok, scriptek) gyűjteménye, melyek a metatrader platformot fejlesztő cég honlapjáról az mql5.com weboldalról is elérhetők. Ugyanakkor a metatraderből is el tudjuk érni a kiegészítő programokat, és sokkal gyorsabban, egyszerűbben tudjuk telepíteni saját platformunkra. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ezek a kiegészítők nem a metatrader fejlesztői által készített kiegészítők, hanem az mql5.com oldalra regisztrált felhasználók által feltöltött ingyenes programokr...
A januárban mért rekordütemű növekedés után februárban a vártnál erősebb mértékben csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban. Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy februárban havi szinten 3,7 százalékkal esett vissza a használt lakások eladásának száma a januári 3,3 százalékos növekedés után. Tavaly februárhoz képest azonban így is 5,4 százalékkal nőtt a gazdát cserélő lakások száma. Az eladások...
Az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon szerint a visszalépését szorgalmazó baloldali megszólalások jelentik a bizonyítékot arra, hogy a baloldal és az állami szervek összeesküdtek ellene. A kormányzó Szocialista Párt azok után szólította fel szerdán visszalépésre a konzervatív jelöltet, hogy hamisítás és súlyos csalás gyanújára is kiterjesztette a vizsgálatot a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség a...
Súlyos következményekkel járna a felek mindegyike számára, ha megállapodás nélkül zárulnának az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások - figyelmeztetett szerdán Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyaló. Mint mondta, ez "teljes bizonytalanságot" teremtene az Egyesült Királyságban, hozzátéve, hogy ez nem az Európai Unió által tervezett forgatókönyv. A volt francia külügyminiszter leszögezte, ő mindent meg fog tenni azért, hogy tető al...
A Rába Járműipari Holding Nyrt. igazgatósága 20 forint (összesen 276 millió forint) osztalék kifizetését javasolja az 1000 forint névértékű részvényekre a társaság április 13-ra összehívott évi rendes közgyűlésén a 2016. évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékból - derül ki a BÉT honlapján szerdán közzétett közgyűlési előterjesztésekből. A Rába 2015-re nem fizetett osztalékot. Az osztalékfizetés kezdő napja: 2017. június 12. A társaság a magyar szá...
A francia Groupama-csoport szerdán bejelentette, hogy a tulajdonában lévő OTP-részvények közül 8 millió 260 ezer darabot ad el intézményi befektetőknek. A honlapján közzétett sajtóközleményben a Groupama jelezte, hogy úgynevezett gyorsított könyvépítés keretében ad túl az összes OTP-részvény 3 százalékának megfelelő paketten. Az indoklás szerint az OTP-részvények értékesítése a francia pénzügyi vállalat eszközállományának diverzifikálását célzó politika része...
Beindult a szezon a lakáspiacon. Március első három hetében ugrásszerűen, éves szinten 23 százalékkal emelkedett az eladó lakások iránt érdeklődők száma - derül ki az ingatlan.com több mint 30 ezer magánhirdetésen alapuló elemzéséből. Bár idén januárban és februárban is erős volt a kereslet, alig haladta meg a tavalyi szinteket, márciusban pedig felélénkült a piac. A kereslet márciusi emelkedésével párhuzamosan a kínálat viszont alig változott. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:...
Frankfurt az éllovas a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában honos bankok átcsábításáért folyó versenyben a Financial Times szerdai körképe szerint. A londoni gazdasági napilapnak Hubertus Väth, a frankfurti pénzügyi szolgáltatási szektor érdekvédelmi szervezetének vezérigazgatója elmondta: a következő öt évben tízezer londoni banki állás áttelepítésével számol. Hozzátette: Frankfurt "jelzésnél immár többnek számító" megkereséseket kapott az öt legnagyobb...
Megduplázta profitját a Raiffeisen Bank tavaly, 15,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el, a bank minden eddiginél sikeresebb évet zárt - jelentette be Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. Hozzátette: a bank már 2015-ben is nyereséges évet zárt, az idei nyereség az alacsonyabb kockázati költségek, és a 21 százalékkal alacsonyabb működési kiadásoknak köszönhetően duplázódott meg. A működési bevételek 78,0 milliárd forintot, a működési költségek 44,2 milliárd...
Az építőipar tavalyi - Központi Statisztikai Hivatal szerint 19 százalékos - gyengülése után 2017 végére várható a szektor teljesítményének javulása, ami a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására elindult lakásépítkezések első hullámának köszönhető, ugyanis ezek az építkezések vélhetően 2017 második felére, illetve az év végére futnak majd ki - derül ki az Atradius hitelbiztosító tanulmányából, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez. A közlemény szerint bár l...
Tavaly 34 százalékkal 951 millió euróra emelkedett a cseh Skoda Auto autógyár adózott nyeresége - közölte a Skoda Auto menedzsmentje szerdai sajtótájékoztatóján az észak-csehországi Mladá Boleslavban. A német Volkswagen csoportba tartozó Skoda Auto bevételei tavaly rekordnagyságúra, 13,7 millió euróra emelkedtek. Tavaly a Skoda összesen 1,127 millió személygépkocsit szállított megrendelőinek, ami éves szinten 6,7 százalékos növekedés. A cseh autógyár legnagyobb piacát Kína jelenti, ahol 2016-ban 317 ezer kocsit adtak el,...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, USD/JPY, indexekkel, devizákkal foglalkozunk. A szerdai kereskedés sem bővelkedik makroadatokban. Nagyobb piacmozgatú hatású eseményre az új-zélandi párokon kereskedők számíthatnak, ugyanis az esti órákban dönt az irányadó kamatról az Új-Zélandi Jegybank. Az Új-Zélandi Jegybank kamatdöntésével kapcsolatban az elemzők a kamat további tartás...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, USD/JPY, indexekkel, devizákkal foglalkozunk. A hétfői, makroadatokban szegény nap után kedden már több adatra célszerű odafigyelni. A reggeli órákban a svájci külkereskedelmi mérleget ismerhetjük meg, mely adata a CHF párokon kereskedőknek lesz fontos. Ezt követően a brit fogyasztói, termelői, és ingatlanpiaci árindexek, azaz inflációs adatok érkeznek. Ezek az adatok a font pá...
Cikkünk első részében az egyik legismertebb, leggyakrabban használt pénzügyi mutatóval a P/E hányadossal foglalkoztunk. Megnéztük a mutató számítását, illetve példákon keresztül tárgyaltuk az alacsony és magas P/E mutató kialakulásának eseteit. A fenti témát fogjuk tovább vinni, azaz a P/E mutató gyakorlati használatát tárgyaljuk. P/E mutatók típusai közötti különbségek A P/E értékelésekor tudnunk kell azt, hogy a vállalati eredmény, profit (egy részvényre jutó nyereség - EPS) a jelen...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a következő napokban. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, USD/JPY, indexekkel, devizákkal foglalkozunk. Jegybanki kamatdöntések határozták meg a múlt heti kereskedést, nemcsak a Fed döntött a kamatról, hanem a Bank of England, a Svájci Jegybank és a Bank of Japan kamatdöntése is a múlt héten volt. Alapvetően a Fed kamatdöntés határozta meg a piacok mozgását. Huszonöt bázisponttal 1 százalékra emelte az...
A riasztásokkal fogunk foglalkozni cikkünkben, célunk, hogy bemutassunk egy olyan módszert, mellyel a riasztások beállítása gyorssá és egyszerűvé válik. A riasztások használatára a legtöbb kereskedőnek szüksége van. Egyrészt azért, mert nem tudjuk minden pillanatban figyelni az árfolyam-mozgást, másrészt pedig, ha eléri a kívánt szintet az instrumentum, akkor nem szeretnénk lemaradni a pozícióba lépéstől. A legtöbb kereskedési technikában megállapítható egy olyan pont, amit ha átlép az árfolyam, akkor pozíci...
Változatlanul hagyta alapkamatát és a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét a Bank of England. A brit jegybank monetáris tanácsa csütörtökön bejelentett döntésével a tavaly augusztusban kialakult monetáris alapállást erősítette meg. Az akkori kamatdöntő ülésen a bank 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi...
A Fed Nyíltpiaci Bizottsága szerdai ülésén negyed százalékkal megemelte irányadó kamatlábát, ahogy arra a piac számított. A bizottság feljebb igazította a kamatpályával kapcsolatos előrejelzéseit is, ugyanakkor még így is elmaradt a piac kamatemelésekre vonatkozó várakozásaitól. Ennek eredményeképpen a piac kismértékben, összességében 10-12 bázisponttal lejjebb hozta a kamatvárakozásokat az elkövetkező 18 hónap tekintetében, és ennek hatására a dollár gyengült. A Nyíltpiaci Bizottság k...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, USD/JPY, indexekkel, devizákkal foglalkozunk. A szerdai Fed kamatdöntés után csütörtökön további jegybankok kamatdöntését is megismerhetjük. A Bank of Japan és a Svájci Jegybank és a Bank of England is a reggeli/délelőtti órákban teszi közzé kamatdöntését, az esetményeket sajtótájékoztató is követi. A fentiek mellett délut...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, USD/JPY, indexekkel, devizákkal foglalkozunk. Makroadatokban szegénynek ígérkezik a kedd, első sorban a kínai illetve az európai gazdaságokról kapunk információkat. A hajnali órákban közzétett februári kínai ipari termelés adat 6,3%-os év/év alapú bővülést mutat, ami felülmúlta az elemzők 6,2%-os várakozását. A beruházások ter...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, USD/JPY, indexekkel, devizákkal foglalkozunk. S&P500 index A múlt heti jelentős emelkedés óta, a 2400 dolláros szintről korrigál az S&P500. A 20 napos mozgóátlagot a 2355 dolláros szintnél találjuk, ezt a szintet közelítette meg szerdán és csütörtökön az árfolyam, majd pénteken innen húzták vissza az indexet. Fitch: a világgazdaság eddig jól...
A januárban mért rekordütemű növekedés után februárban a vártnál erősebb mértékben csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban. Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy februárban havi szinten 3,7 százalékkal esett vissza a használt lakások eladásának száma a januári 3,3 százalékos növekedés után. Tavaly februárhoz képest azonban így is 5,4 százalékkal nőtt a gazdát cserélő lakások száma. Az eladások...
Az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon szerint a visszalépését szorgalmazó baloldali megszólalások jelentik a bizonyítékot arra, hogy a baloldal és az állami szervek összeesküdtek ellene. A kormányzó Szocialista Párt azok után szólította fel szerdán visszalépésre a konzervatív jelöltet, hogy hamisítás és súlyos csalás gyanújára is kiterjesztette a vizsgálatot a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség a...
Súlyos következményekkel járna a felek mindegyike számára, ha megállapodás nélkül zárulnának az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások - figyelmeztetett szerdán Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyaló. Mint mondta, ez "teljes bizonytalanságot" teremtene az Egyesült Királyságban, hozzátéve, hogy ez nem az Európai Unió által tervezett forgatókönyv. A volt francia külügyminiszter leszögezte, ő mindent meg fog tenni azért, hogy tető al...
A Rába Járműipari Holding Nyrt. igazgatósága 20 forint (összesen 276 millió forint) osztalék kifizetését javasolja az 1000 forint névértékű részvényekre a társaság április 13-ra összehívott évi rendes közgyűlésén a 2016. évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékból - derül ki a BÉT honlapján szerdán közzétett közgyűlési előterjesztésekből. A Rába 2015-re nem fizetett osztalékot. Az osztalékfizetés kezdő napja: 2017. június 12. A társaság a magyar szá...
A francia Groupama-csoport szerdán bejelentette, hogy a tulajdonában lévő OTP-részvények közül 8 millió 260 ezer darabot ad el intézményi befektetőknek. A honlapján közzétett sajtóközleményben a Groupama jelezte, hogy úgynevezett gyorsított könyvépítés keretében ad túl az összes OTP-részvény 3 százalékának megfelelő paketten. Az indoklás szerint az OTP-részvények értékesítése a francia pénzügyi vállalat eszközállományának diverzifikálását célzó politika része...
Beindult a szezon a lakáspiacon. Március első három hetében ugrásszerűen, éves szinten 23 százalékkal emelkedett az eladó lakások iránt érdeklődők száma - derül ki az ingatlan.com több mint 30 ezer magánhirdetésen alapuló elemzéséből. Bár idén januárban és februárban is erős volt a kereslet, alig haladta meg a tavalyi szinteket, márciusban pedig felélénkült a piac. A kereslet márciusi emelkedésével párhuzamosan a kínálat viszont alig változott. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:...
Frankfurt az éllovas a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában honos bankok átcsábításáért folyó versenyben a Financial Times szerdai körképe szerint. A londoni gazdasági napilapnak Hubertus Väth, a frankfurti pénzügyi szolgáltatási szektor érdekvédelmi szervezetének vezérigazgatója elmondta: a következő öt évben tízezer londoni banki állás áttelepítésével számol. Hozzátette: Frankfurt "jelzésnél immár többnek számító" megkereséseket kapott az öt legnagyobb...
Megduplázta profitját a Raiffeisen Bank tavaly, 15,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el, a bank minden eddiginél sikeresebb évet zárt - jelentette be Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. Hozzátette: a bank már 2015-ben is nyereséges évet zárt, az idei nyereség az alacsonyabb kockázati költségek, és a 21 százalékkal alacsonyabb működési kiadásoknak köszönhetően duplázódott meg. A működési bevételek 78,0 milliárd forintot, a működési költségek 44,2 milliárd...
Az építőipar tavalyi - Központi Statisztikai Hivatal szerint 19 százalékos - gyengülése után 2017 végére várható a szektor teljesítményének javulása, ami a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására elindult lakásépítkezések első hullámának köszönhető, ugyanis ezek az építkezések vélhetően 2017 második felére, illetve az év végére futnak majd ki - derül ki az Atradius hitelbiztosító tanulmányából, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez. A közlemény szerint bár l...
Tavaly 34 százalékkal 951 millió euróra emelkedett a cseh Skoda Auto autógyár adózott nyeresége - közölte a Skoda Auto menedzsmentje szerdai sajtótájékoztatóján az észak-csehországi Mladá Boleslavban. A német Volkswagen csoportba tartozó Skoda Auto bevételei tavaly rekordnagyságúra, 13,7 millió euróra emelkedtek. Tavaly a Skoda összesen 1,127 millió személygépkocsit szállított megrendelőinek, ami éves szinten 6,7 százalékos növekedés. A cseh autógyár legnagyobb piacát Kína jelenti, ahol 2016-ban 317 ezer kocsit adtak el,...