Forex Daytrade, Metatrader

Indikátorok - Stochastic 2. rész

Kategória: 

Az előző részben már túlestünk a kötelező alapozáson, elméleti dolgokon. A mai részben átnézem a gyakorlati használatot. Nem konkrét technikáról lesz szó, mert én nem használom külön technikaként, csak megerősítő jelként. Akinek van kedve kis gondolkodás után már össze tud rakni egy komolyabb technikát is a leírtak alapján. 

Első lépésként vizsgáljuk meg azt, hogy mire nem jó a stochastic indikátor. 

Nem jó a stochastic indikátor, ha az adott idősíkon olyan helyzet alakul ki, amikor egy-két gyertya fel és egy-két gyertya le alkot egy oldalazó, esetleg nagyon kis lejtésű mozgást. Ha egy befogó gyertyában kínlódik az árfolyam, vagy éppen egy sorozat dojit látunk, akkor ne használjuk. 

 

Itt két kitétel nagyon fontos. Az első az, hogy akkor nem jó, ha az adott idősíkon nem mozdul a piac semerre. Az adott idősíkon lehet, hogy nem jól jelez ez az indikátor, de attól még egy rövidebben előfordulhat, hogy jól fog működni! Hiszen egy négyórás oldalazásban, ahol több gyertya egy magasságban van ott az ötpercesen kialakulhat egy normálisabb mozgás, szép trendágakkal. Így nem kell rögvest elkeseredni, hanem más idősíkon meg lehet nézni a piacot.

Amit érdemes meghatározni, hogy mennyi az a gyertya szám, ami után már kisebb figyelemmel figyeljük a jeleit. Én azt gondolom, hogyha a %K periódusszámának a fele oldalazó gyertya, akkor már érdemes fenntartásokkal élni. Ez nem azt jelenti, hogy az indikátor rosszul számol, hiszen neki teljesen mindegy, hogy mi az ársávban való mozgás valójában. Ő kiszámolja, hogy az adott gyertya éppen hol helyezkedik el ebben. Az értelmezéssel lehet itt gond, hiszen a stochastic értéke és a mozgás eltérő lehet, és megzavarhatja a kereskedőt. 

Kérdéses lehet a jel minősége akkor is, ha egy vagy két extra nagy gyertya vagy durva méretű rés is beleesik a periódusba, amire számol. Ilyenkor érdemes jól megnézni a piacot, hogy éppen mi is a helyzet és az alapján dönteni. Ez nem a stochastic indikátor hibája, mert a legtöbb indikátor a rövid periódusú beállításnál erre kényes. 

Alap használat:

Ez valóban csak egy kis részét használja ki a lehetőségeknek. Itt annyit néz meg az ember, hogy mennyi is a stochastic értéke. Ha mát 80 felett, akkor nem nyit be longot, ha 20 alatt, akkor shortot kerüli. Illetve az adott értékek felett, alatt már a kilépésre koncentrál. 

Ezzel a módszerrel adott értékhez tudjuk rendelni a „túl sokat ment felfele” és a „már sokat esett” kitételeket. Mivel ez zárt skálán mozog, így sem a nulla, sem a 100 értéket nem hagyja el soha, ami azt jelenti, hogy a két extrém tartományban jó eséllyel történik valami, amire érdemes lesz figyelni.
Amit nem fog tudni kezelni ez a helyzet: a két szélső érték után is tud még sokat menni a piac abba az irányba. 
Itt is érdemes kicsit pontosítani a 20/80 vagy a 30/70 értéket, és akkor már hatékonyabb lesz az indikátor alap használata. 

Alap használatnál véleményem szerint rossz megközelítés, amit több helyen javasolnak, hogy a 20/80 vagy a 30/70 értéknél vagy ha az index az extrém tartományban van rögvest ellenkező pozíciót vegyünk fel. Ha megvizsgáljuk a chartokat tapasztalhatjuk, hogy sokszor még a határértékek elhagyása után is tud a piac sokat menni. Ez főleg erős trendben, a trend irányába jelenthet problémát.

Haladóbb, alap használata
Itt már kihasználjuk, hogy az indikátor egy értéket ad, azt fel is rajzolja, és annak van egy mozgásiránya, amit jól lehet értékelni a %D vonallal. Ez a módszer már a piaci mozgásokat jobban mutatja. 
Ha a %K értékének a növekedése nagyobb, mint az átlag (%D) akkor emelkedés felé nézelődünk, és a shortokból való kilépést fontolgathatjuk. Ennek az első jele, hogy a %D fölé lép a %K, azaz keresztezi azt. Fordítva is igaz, ha a %K csökkenése gyorsabb, mint az átlag, akkor bizony a longokat helyezzük háttérbe és a shortok felé nézelődünk. 

Ahogy látni ez nem egy rossz ötlet. Nem fogja megjósolni a fordulatot, de arra nagyon jó, hogy hamar észrevegyük, hogy a mozgás már nem arra megy, amire eddig. Kis gyakorlás után nagyon kellemesen használható rendszer kapunk így. Belépésre nem alkalmas önmagában, mert ahhoz túl sok a fals, rövid jelzés. 

Tesztelés közben együtt figyeljük meg az árfolyammal az indikátor jelzéseit. Így látni fogjuk, hogy az oldalazó, egy-két gyertya magasságú range-ben nem nem fog jól működni, mert ott el és vissza adja a jelet, esetleg gyertyánkánt vált. Bár ha nem belépésre használjuk, akkor nem okoz közvetlen veszteséget, de kilépéseknél is adhat rossz jelet, amikor indokolatlanul kidob egy pozícióból. Ezek az oldalazások, háromszögek amúgy is egy bizonytalanságot jelző alakzatok, alapból legyünk velük óvatosak. 

A legelején már említettem ezt, így nagy meglepetést nem okozott a megfigyelés: nem kellene nagyon az ilyen kínlódó oldalazásban komolyan venni a jelzéseit. 

Jelekre használva

Ha nem jó a szűk oldalazásokban, akkor ott ne használjuk, hanem trendben és rendesen látható oldalazásban. Azaz hullámzó piacon. Így az első lépés mindenképp annak a megállapítása legyen, hogy az indikátor alkalmas-e a piacon jelet adni. Nem csodafegyver, csak ott alkalmazzuk, ahol lehet! Ha ezt megtanuljuk, akkor a fals jelek felét , harmadát már nem is kötjük be, ami erős javulás egy technikánál. 

A fenti kép lesz az állatorvosi lovam, amin majd mindent jól lehet látni. 

Ami fontos: én a stochastic indikátort megerősítésre használom, mert így alakult ki. Amiket leírok azoknál alap, hogy normálisan meg tudja állapítani az ember a piaci trendet, oldalazást és azt is, hogy mikor nem kellene ezt az indikátort használni. Az összes általam ismertetett indikátor használatánál alap, hogy a trendelmélettel tisztába legyünk! 

Ha találunk egy trendet, akkor jellemzően csak a trend irányába kapott jeleket kössük ezzel az indikátorral, a trend irányával ellentéteseket kilépésre használjuk majd fel. Ha range-ben használjuk a range két szélén kapott jelet mindegyik irányba köthetjük, hiszen ott nincs hosszabb vagy rövidebb trendág. 

A fenti kitételnek van egy hátránya: nem lesz alkalmas mindegy pip megfogására, sem pedig arra, hogy az aljon vegyünk és a tetőn adjunk el. Egy trendben „csak” a jelek felét, a trendirányúakat tudjuk majd kötni. 

Ezen lazítani is lehet, hogy egy elbizonytalanodott piacon is figyeljük és kötjük a jelet. Kicsit érthetőbben: ha egy emelkedő mozgásban alacsonyabb tető alakul ki és szabályos jelet kapunk shortba, akkor már egy gyengébb, de köthető jelzés lehet. Ha ezt is be szeretnénk vezetni, akkor a trend elméleti tudásunkat vizsgáljuk meg, mert ha nincs megfelelő ismeretünk a piaci állapotokról, akkor nagyon csalódottak leszünk. 

Aki legalább egyszer feltette a stochastic indikátort, annak a képen biztos feltűnt, hogy neki nem ilyen. Vagy valami nagyon magas a %K érték, vagy valami más bibi van, de neki ilyen képet nem adott még… 

Jogos. Szerintem érdemes egy idősíkkal lejjebb váltani és a magasabb idősíkon figyelni az indikátort. Azaz a képen egy 4H-s beállítású stochastic indikátort látunk órás charton. Ezt az alap indikátor nem tudja, így használjuk az ajánlott MTF-est a trutl.com-ról. Ingyenes. 

Ez sem a jelen, sem a használaton nem fog változtatni. Én azért szeretem így vizsgálni, mert nagyobb bontásban látom a piaci mozgást. Így sokkal hamarabb ki tudom szúrni, ha éppen oldalazni kezd, vagy elindul az egyik irányba. Illetve a szinteken elkövetett mozgást is jól látni, és nem takarja el a hosszabb idősíkú gyertya a piaci reakciót a szinten. 

Mi a belépési jel?

Jelnek én azt tekintem, amikor az indikátor belép az extrém tartományba, ott kereszteződik és visszatér az extrém tartományból. Ez a mozgás shortban azt jelenti, hogy a %K érték a 70 feletti részről leesik a 70 alá, úgy hogy előtte a %K érték belépett a %D alá, azaz meg volt a jó irányú kereszteződés.

Miért? 

Logikus felhasználási módja (alap), hogy akkor short, ha az indikátor értéke esni kezd. Shortba lépni pedig érdemes magasabb értéken és ha lehetséges, akkor mielőbb, de nem túl korán. A túl korán belépésnél sok lehet a fals jel, mert nem alakul ki a mozgás. Így köthetjük a shortba való belépést ahhoz, hogy akkor kezdünk short irányt nézni, ha már sokat ment longba: ezt stochastic indikátorral úgy értelmezhetjük, hogy akkor ment „sokat” longba, ha magas, extrém magas az értéke. 
Az esés erejét úgy tudjuk megjeleníteIndikátorok - Stochastic 1. részni, hogy gyorsabban esik az indikátor, mint az átlag, azaz a %D alá megy a %K. Bár figyelhetjük csak a %K-t is, hogy az esni kezdjen, de lényegesen jobban látható, ha ezt egy másik vonalhoz is kötjük. 
A kellő, elvárt mértéket pedig úgy tudjuk meghatározni, hogy valami (70 vagy 80) érték alá be kell lépni,  hogy azt mondjuk rá, hogy esik. 

E három feltételt együttesen úgy lehet megfogalmazni, hogy 

 • extrém magas területen
 • történjen meg a %D alá lépése a %K-nak 
 • törje vissza az extrém szintet jelző értéket

… akkor keresünk shortot. 

Az értékek változhatnak, van aki 70-re van aki 80-ra esküszik, de van aki folyamatosan teszteli ezeket a szinteket. Az is eltérhet, hogy ki milyen %K és annak simítási értékével és milyen %D-vel számoltat. Az elv a fontos, a többi már kísérletezés, tesztelés dolga. 

Nekem az alapértékek megfelelnek megerősítésre.

A fenti képen egyértelmű helyzeteket jelöltem be. Ha a leírás nem egyértelmű akkor a kép biztosan eligazít. 

Longba nyilván fordítva igazak a leírtak. Ez egy jó  vízválasztó: ha valami nem tudja kapásból felsorolni a longos jeleket, akkor még nem látja át a dolgokat. Ami nem gond, hiszen jobb ha most nézi meg még egyszer és nem menet közben keveredik meg.

Amit eddig tudunk:

 • - szűk oldalazó, vagy csapkodó piacon nem használjuk
 • - csak trendben trend irányába lépünk be
 • - range-ben használva mindegyik irányba
 • - trend utáni lebizonytalanodásban csak óvatosan
 • - érdemes MTF-es indikátort használni
 • - jó helyen kapunk keresztet és visszatörést

Itt fejezem be és legközelebb térek ki azokra a jelekre, amiket skálázottan érdemes figyelni. 

 

Ezt a témát részletesen tárgyaljuk a 100 részes, 175 órás forex, tőzsde tanfolyamunkon. Az oktatóanyag DVD kiadása is elérhető, így otthonából is felkészülhet a forex és tőzsdei kereskedésre. A bemutató videót, részletes beszámolót ide kattintva lehet elérni >>

Jó kereskedést és vigyázatok a pénzetekre!

------------------------------------------------------------------------------------------

 • 33%-os kedvezmény január 23-ig
 • Új, 2016-os kiadás
 • Az előadások harmada gyakorlat
 • Valós számlás kereskedéssel

További részletekért kattintson ide!

tőzsde tanfolyam, forex képzés

Oktatóanyagaink tőzsde és forex kereskedéshez

Kezdőknek:

Kezdőknek és haladóknak teljes, otthonról végezhető tanfolyam:

Napon belüli, daytrade technikák kezdőknek és haladóknak:

 Forex és tőzsde oktatóanyagaink áttekintő oldalának megnyitásához kattintson az alábbi képre!

Hasznos metatrader 4 programok

RiskNtmPro: kockázatkezelést, grafikusan állítható stop és take profit szinteket lehetővé tevő metatrader segédprogram. Képes a rendszer pozíciót méretezni fix kockázathoz, tőke százalékhoz számolva, de a felhasználó által megadott pozíciómérettel is használható. A metatrader stratégia teszterben is működik, így kézi kereskedési technikák tesztelésére is alkalmas. Devizák mellett CFD termékeken is használható.   További információkért kattintson ide! 

FXlogger naplózó: az fxlogger metatrader naplózó program a metatrader 4 szoftverben megadott kereskedési műveleteket tudja automatikusan kép és táblázat formában lementeni. A szoftver beállítható úgy, hogy a pozíció nyitás, stop és take profit módosítás, pozíció zárás, függő megbízás elhelyezésének, vagy módosításának pillanatában automatikusan lementse a grafikont, és ezekre a képekre ráírja a fontos adatokat, mint például felvett pozíció méret, hozam/kockázat aránya, elért nyereség, veszteség stb. További részletekért kattintson ide!

Account Sentinel - Számla Őrszem:  a program segítségével monitorozhatja számláját, kereskedési környezetét, felügyelheti számláját, brókerét. Kimutathatja a kereskedés során felmerülő rejtett költségeket, például megbízások csúszása, félreteljesülése, továbbá az olyan körülmények előfordulási gyakoriságát, melyek a kereskedés lehetőségeit rontják. A brókercégek költségei (látható és rejtett), az általuk biztosított kereskedési környezet objektíven összehasonlíthatóvá válik.  További részletekért kattintson ide!

Az első részben ígértem, hogy a hivatlai statisztikák torzításával kapcsolatos problémákat tárgyaljuk. Én elfogadom, hogy a hivatalos statisztikák azok valóságosak. Nem is ezt a felét részletezem, hanem azt, hogy hogyan lehet azokat kicsit torzítani, és mit lehet ezekkel tenni, hogy ne ferde képet kapjunk a valóságról. Mindenki, így az állam is jó színben szereti feltüntetni magát. Ha ez nem az elvárásoknak megfelelő, akkor kis csúsztatásokkal tud élni, ahogy mindeni más is. Erre a legjobb lehetőség az igazmondás, mert abba nem lehet belek...
Ebben a cikkben pár olyan általános szabályt szedtem össze, amire érdemes figyelni a kereskedés közben. Itt is el kell ismételnem, hogy ezek nem Szent Grál és hasonló jellegű csodafegyverek, de hasznosak lehetnek egy-egy pozíció felvételénél. Illetve én ezeket minden technikánál figyelembe veszem, mert általánosan jó szabályok . Ha pedig éppen egy technikát fejlesztesz, vagy robotot íratsz, ott is hasznát veheted, ha ezeket beleveszed a szabályaidba. Az első szabály: "csak jó fogadást köss!" Azaz csak olyan fogadást tegyél, ami számodra...
A renko és a stochastic és a Fibonacci indikátor után kicsit lazább, könnyedebb, olvasmányosabb témát vettem elő. Így az év végén, az év elején nem terhelek senkit olyannal, amit meg kell nézni a charton, vagy éppen tesztelni kell. Elég elolvasni és átgondolni a mostani témát. Már közel egy éve érlelődik, hogy erről is írni kellene, de mindig félretettem, mert igazából nem is forex, de még nem is tőzsde közvetlenül, inkább más: kicsit politikai, kicsit gazdasági, kicsit általános téma. Az ilyenekkel mindig óvatosabb az...
Az utóbb időben többen jelezték, hogy szerintük a piac hááát… finoman szólva sem szép, elvesztette a mozgási energiáját és egyre gyatrább. A megfogalmazások eltértek, de az, hogy sokan csalódtak a mozgásokban az megegyezett. Mi lehet az oka? Van-e ennek valóságalapja? Ha van, akkor mit lehet tenni? – ezeket próbálom körbejárni ebben az írásban. Az első kérdés: Valóban pang a piac? Ősz van, így mindenki kicsit borúsabban látja dolgokat, mert sötétebb van, az időjárás sem olyan szép, a nap sem süt… Így jogos az...
Nem mozog a piac, mit lehet vele csinálni? Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani a devizapiacosoktól ezt a kérdést. Valahol igazuk is van, hiszen az idén még igazi, hosszú távú trend nem alakult ki, ami valóban a trendkövetők szívét megdobogtatta volna a főbb párokon. Sokan panaszkodnak, hogy nem vagy alig jut pozíció nekik, nem is találnak belépőt a piacra. Amire kialakul egy jelzés, arra a mozgás megáll és fordul is. Kezdők értetlenül nézik, hogy mi is ez? Mindenki szépeket mond a devizapiac mozgásról, sokat keres, és amikor ők kezdenek el valamit, az csak kudarcokat hoz. Igen, a...
Stochastic indikátorról volt eddig szó, ahogy láttuk egy jól használható eszköz. Az utolsó részben az exit jeleket vettem sorba. Többen észrevettétek, hogy a leírás trendben és a trend irányába kapott jelekre vonatkozott. Jogos a kérdés, hogy mi is a helyzet, ha range van vagy a trend elleni jeleket köti be az ember. Range, azaz oldalazásban a stochastic exit jeleit komolyabban kell venni, mint a trendben. Ilyenkor egy bizonytalan piaci helyzetben kereskedünk, amikor nagy esélye van annak, hogy a szabályos oldalazó mozgás átcsap egy szűkülő alakzatba, háromszögelődéssel lesz v...
Ma egy érdekes témát járunk körbe: a „külső” célárakat, amiket Fibonacci szintekkel próbálunk meg megkeresni. Hogy mi a „külső”, az majd megmutatom. De előbb egy kis kitérő az elmúlt témához, amikor a Fibonacci szintek támaszok/ellenállások témát néztem meg. Érkezett egy levél, hogy ez nem egy kereskedési technika, és mikor kell beszállni stb. Jogos a felvetés, mert ez valóban nem egy konkrét kereskedési technika leírása volt, hanem egy olyan, ami „csak” egyfajta szint meghatározást mutatott be. Bár olvastam jó...
Az előző részben megállapított elgondolásokat ide másolom, hogy ne kelljen visszalapozni: „A fentiek alapján elmondható, hogy nem olyan nagy mozgású a december, hogy a Télapóban bízva automatikusan nekiálljunk longolni. Azt is lehet látni, hogyha nem is rally, de sokszor volt emelkedő hónap. Ezek a „Zöld, ami átlag alatti volt” kategória. Hogy ezeket fel lehet-e használni kereskedésre vagy nem, az kérdéses számomra. Én ebből a kimutatásokból azt látom, hogy a Mikulás rally nem olyan erős mint ahogy azt gondolni lehetett. Ha jól sejtem, akkor ez is pont olyan hónap,...
Amit eddig tudunk: - szűk oldalazó, vagy csapkodó piacon nem használjuk - csak trendben trend irányába lépünk be - range-ben használva mindegyik irányba - trend utáni lebizonytalanodásban csak óvatosan - érdemes MTF-es indikátort használni - jó helyen kapunk keresztet és visszatörést Ha próbálgattátok az indikátor jeleit az előző rész óta, akkor megfogalmazódhat pár kérdés. Nekem kettő jutott eszembe, amit mindenképp meg kell beszélni mielőtt tovább lépünk. Az első az, hogy miért nem a %K és %D sima, bárhol történő kereszteződ...
A forexen, és a tőzsdén nagyon fontos az önállóság és a nyitottság. Én úgy gondolom, hogy csak akkor lesz valaki eredményes, ha a saját rendszerét használja, és azt le is tesztelni. A hogyan kell tesztelni egy rendszert már jó párszor kiveséztük, így nem ejtek róla több szót. Kicsit hasonló téma lesz, de más a megközelítés. A tőzsdén és a forexen nagyon sok olyan közmondás szerű dolog van, amit valaki, valamikor kitalált és azt illik emlegetni. Járjunk utána párnak. Eddig is azt mondogattam, hogy mindent ki kell prób...
Korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk a finviz.com oldalon elérhető tőzsde-térképpel (lásd itt: Részvényválasztás külföldi piacokon 1. rész: tőzsde térkép) . Most pedig a screener, azaz részvényszűrő funkcióval fogunk megismerkedni. A részvényszűrőt a finviz.com menüsorából a Screener feliratra kattintva tudjuk elérni, lásd alábbi képet: A megjelenő ablakban további négy lapot tudunk elérni, ezek sorban az alábbiak: Descriptive: Itt kaptak helyet az általános szűrési feltételek, alapmutatók, mint például piaci...
Főleg kezdőknek lehet hasznos az alábbi néhány gondolat, mely a spread nyomon követésének lehetőségeiről szól. Röviden a spreadről csak annyit írnék ebben a bejegyzésben, hogy a legjobb vételi és eladási ár közötti különbség, ami a legtöbb esetben a kereskedés költségét jelenti. Természetesen a fenti gondolat meglehetősen általánosított, mert több brókercégnél is léteznek olyan konstrukciók ahol a spread-en felül további költségek, például jutalék, minimum díj stb.. van érvényben. Mindazon...
Mai témánk az indikátorok és azon belül az ún. indikátor divergenciák lesznek. Megpróbáljuk összefoglalni az indikátor divergenciák eseteit, illetve megbízhatóságát. Mielőtt azonban részletesen tárgyaljuk a témát, röviden néhány gondolat az indikátorokról. A szakirodalomból rengeteg különböző indikátor értelmezését megismerhetjük. Használhatunk akár egy tucatot vagy még többet is, viszont ennek van egy nagy hátránya. Egyrészt túl sok információt, illetve jelzést kapunk, ami dönt...
Az előző cikkekben már több olyan tényezőt megvizsgáltunk, melyek segítségünkre lehetnek a külföldi részvénypiacokon történő kereskedésben. A most induló cikksorozatban gyakorlati jellegű útmutatóban szedem össze, mire érdemes figyelni, hogyan tudunk tájékozódni a részvények között. A bemutatott példák elsősorban az amerikai részvénypiacra vonatkoznak, egyrészt ezeken a piacokon érhető el több ezer részvény, másrészt fejlett részvényszűrő alkalmazásokhoz is hozzáférhetünk. Az egyik ilyen részvé...
Az előző cikkünkben kitértünk két olyan tényezőre, melyek befolyásolhatják kereskedési technikánk eredményét. Most a vállalati gyorsjelentésekkel fogunk foglalkozn. Cikkünk előzménye itt érhető el: Tényezők, melyek miatt nem működik megfelelően a kereskedési technikánk 1. rész Jellemzően minden negyedévben megkezdődik (általában az Alcoa gyorsjelentésével) a vállalati gyorsjelentési szezon, amikor a legtöbb cég publikálja gyorsjelentését. Érdemes itt is észben tartani, hogy az amerikai piacok vezetik a világ tőzsdéit, így az amerikai v...
A korábbi bejegyzésekben már megtárgyaltuk ( Részvénypiaci vizsgálatok 1. rész: három fontos mutató , Részvénypiaci vizsgálatok 2. rész: gyakorlati útmutató) , hogy milyen szempontok alapján lehetséges szétválasztani a rövid és hosszabb távú, azaz a daytrade és swingtrade kereskedési technikákat egyedi részvények esetén. Ebben a cikkben azokkal a tényezőkkel foglalkozunk, melyeket szintén hatással lehetnek a kereskedési technikánkra, olyan módon, hogy ezekben az időpontokban a technikai jeleken alapuló kereskedési techniká...
Cikkünk első részében megismertünk három fontos mutatót, melyek segítségünkre lehetnek a részvénypiacon történő tájékoztódásban. Most a három mutató gyakorlati alkalmazását is megnézzük. A cikkünk első része itt található: Részvénypiaci vizsgálatok 1. rész: három fontos mutató Az információ kigyűjtésének több módja van. Egyrészt célszerű megkeresnünk annak a tőzsdének a honlapját, ahol kereskedni lehet a papírral. Ott biztosan meg fogjuk találni az információkat a vá...
Az alábbiakban három tényezőt, pénzügyi mutatót fogunk megismerni, melyek figyelésével kiszűrhetőek azok a papírok, amik nem alkalmasak a technikai jelek szerinti kereskedésre. Érdekes módon számomra ezek azok a fundamentális, pénzügyi mutatók, amik a leírtakkal ellentétben (néhány bekezdéssel feljebb azt állítottam, a fundamentális elemzés nem alkalmas rövid távú kereskedésre) a rövid távú kereskedésnél is használhatók. Piaci kapitalizáció Az első ilyen tényező a piaci kapitalizáció, mely fogalom sz...
A pénzügyi piacok feszült figyelemmel várják, milyen növekedési következményei lesznek a Trump-kormányzat hivatalba lépésének. A piaci hangulatot 2017-ben várhatóan ez a várakozás, valamint annak esetleges inflációs következményei fogják meghatározni, és akár a reflációra is ráhangolhatják a befektetőket, aminek a kockázatos eszközökre kedvező hatása lenne, ám a merészen árazott defenzív papírok számára inkább kihívást jelenthet. Persze ahogy a világ megpróbál alkalmazkodni a Trump...
A piaci ár sokak szerint tartalmazza az összes olyan információt, amit a befektetők ismernek, és azt beépítik az árfolyamba. Mikor várható a fenti elv szerint piaci ár változása? Ha a piaci szereplők az általuk elérhető információk szerint alkotják meg az árakat, akkor két olyan tényezőre lesz érdemes figyelni, ami befolyásolhatja a mozgást: a piaci szereplő és az új információ. A piaci szereplőket hogyan tudjuk majd figyelni? Egyesével biztosan nem, hiszen nagyon sok szereplős a piac és a szereplők súlya sem egyforma. Így csak azt tudjuk megfigyelni, hogy a keresked...
A videó témája: metatrader 5 újdonságok, mini chart beállítása...
A videó témája: trendvonal hosszabbítás beállításai metatrader 5 alatt...
A videó témája: metatrader 5 platform újdonságai, vizaulizáció...
A videó témája: Hasznos weblapok a kereskedésben: finviz.com...
Az alábbi rövid videóban tőzsde és forex témában tekinthet meg hasznos tippeket, tanácsokat. A videó témája: Trendvonal tulajdonságai 3. rész A felvétel megtekintéséhez kattintson a lejátszás gombra!...
Az alábbi rövid videóban tőzsde és forex témában tekinthet meg hasznos tippeket, tanácsokat. A videó témája: Trendvonal tulajdonságai 2. rész (FOREX és tőzsde videók) A felvétel megtekintéséhez kattintson a lejátszás gombra!...
Az alábbi rövid videóban tőzsde és forex, metatrader 4 platform témában tekinthet meg hasznos tippeket, tanácsokat. Trendvonal tulajdonságai 1. rész A felvétel megtekintéséhez kattintson a lejátszás gombra!...
Az alábbi rövid videóban tőzsde és FOREX témában tekinthet meg hasznos tippeket, tanácsokat. A videó témája: Stooq.hu (FOREX és tőzsde videók) A felvétel megtekintéséhez kattintson a lejátszás gombra!...
Az alábbi rövid videóban tőzsde és FOREX témában tekinthet meg hasznos tippeket, tanácsokat. A videó témája : második MT4 installálása (FOREX és tőzsde videók) A felvétel megtekintéséhez kattintson a lejátszás gombra!...
Az indikátor segítségével tetszőleges időperiódus stochastic indikátorát tudjuk követni függetlenül a chart időperiódusától (Multi Time Frame). Emellett a stockstic indikátor jelzéseikor az indikátor és a szignálvonal színt vált, így a jelzései könnyebben követhetők. Az indikátor fontosabb paraméterei: KPeriod = a stochastic indikátor bemenő paramétere Dperiod = a stochastic indikátor bemenő paramétere a Kperiod 3 periódusú mozgóátlaga Slowing = a stochastic indikátor bemenő paramétere Method = a szignál vonal átlagszámít...
Bejegyzésünkben azzal az esettel foglalkozunk, amikor a metatrader platformhoz használható indikátorok valamilyen oknál fogva nem működnek. Jellemzően az indikátor problémák, hibás működés nem a beépített indikátorokkal fordul elő, így első lépésként érdemes ellenőrzini, hogy a telepítendő külső indikátort nem tudjuk-e helyettesíteni a metatrader beépített indikátorával. Ezek a beépített indikátorok mindig az aktuális metatrader állapotának megfelelő működési állapotban vannak, és mivel a metatrader automatikus frissít...
Főleg kezdőknek lehet hasznos az alábbi néhány gondolat, mely a spread nyomon követésének lehetőségeiről szól. Röviden a spreadről csak annyit írnék ebben a bejegyzésben, hogy a legjobb vételi és eladási ár közötti különbség, ami a legtöbb esetben a kereskedés költségét jelenti. Természetesen a fenti gondolat meglehetősen általánosított, mert több brókercégnél is léteznek olyan konstrukciók ahol a spread-en felül további költségek, például jutalék, minimum díj stb.. van érvényben. Mindazon...
Ebben a bejegyzésben a metatrader 4 platform grafikon beállításával foglalkozunk. Gyakori, és zavaró probléma, ha a metatrader 4 felület alatt kiegészítő programot használunk, melynek valamilyen gombsora, vagy információt közlő ablaka a grafikon szélére kerül, hogy az árfolyam diagram felülre kerül és kitakarja az információkat. Ahogy az alábbi ábrán látható a RiskntmPro kockázatkezelő program baloldali kezelő és információs felületének olvashatóságát rontja el a rajta átfutó árfolyam diagram. Általában a...
Az előző részben már túlestünk a kötelező alapozáson, elméleti dolgokon. A mai részben átnézem a gyakorlati használatot. Nem konkrét technikáról lesz szó, mert én nem használom külön technikaként, csak megerősítő jelként. Akinek van kedve kis gondolkodás után már össze tud rakni egy komolyabb technikát is a leírtak alapján. Első lépésként vizsgáljuk meg azt, hogy mire nem jó a stochastic indikátor. Nem jó a stochastic indikátor, ha az adott idősíkon olyan helyzet alakul ki, amikor egy-két gyertya fel és egy-két...
Az előző részben már sikerült felrakni a mozgásalapú renko chartot. Most pár felhasználási módját szeretném bemutatni. Ezek egy része stratégiák átíratta a renko-ra, így mielőtt ezeket tesztelni fogjuk, érdemes az alap stratégiákat is megismerni, hiszen nem térek ki minden olyan momentumra, amit már ott ismertettem. Az első felhasználási módja a renko-nak, ha azt nem stratégiához alkalmazzuk, hanem „csak” a piaci mozgások és a trendek vizsgálatára. Mivel a renko-n jobban látni a piaci mozgás, hiszen itt a mozgás ideje nem, csak az elmozdul...
Az indikátoros sorozatot folytatom, mert kiderítettem, hogy egy nagyon hasznos indikátorról nincs megfelelő cikk. Itt-ott említettem, hogy valamire jó, de általános leírás nem készült róla. Ez a stochastic indikátor. Gyakran emlegetik, sokan használják is. Ez jelzi számomra, hogy egy jó eszköz, amit érdemes megismerni. Aki már olvasott tőlem leírást, már sejti, hogy a megismerni azt jelenti, hogy ennek is vannak hibái, amiket jó ha ismerünk. Ilyenkor jön a panelszöveg, hogy sokat kell nézegetni, tesztelni és csak akkor kell élesbe állítani, ha megismertük...
Az MT4 három chart típust tud megjelenítetni: vonal grafikon Bar grafikon Japán gyertya grafikon Ezeket mindenki ismeri, és azt használja, amit kedvel, vagy a technikájának a legjobban megfelel. Ami a fenti háromban közös, hogy időalapú grafikonok. Azaz egy gyertya az egy adott időtáv közti mozgásokat jeleníti meg. Ez a megszokott forma, így mindenki ebben gondolkodik. De felvetődhet a kérdés, hogy miért jelenítünk meg a négyóráson egy időszakot 1:00-5:00 közt, azaz miért nem mondjuk 2:00-6:00 közti időszakot egy gyertyában? Vagy éppen miért fontos az, hogy az órás gyertya...
A Fibonacci sorozat utolsó technikai része jön ma. Eddig két típusú Fibonacci indikátort néztünk meg, mindegyik olyan volt, amit érdemes ismerni. Párat csak átfutjuk mos, mert nekem nem jöttek be. Inkább az „ismerni illik”, mint a „hasznos és ajánlom” elv miatt. :) Ha egy indikátor jól működik, akkor megindul a másolása, „kicsit változatunk rajta és mindenre jó lesz ez” technika alkalmazása. Ezt láthatjuk sok egyéb terméknél is, ha valaki kitalál valamit, akkor elkezdik másolni, illetve próbálják más célra is...
Ma egy olyan témát dolgozom fel, ami vélhetően nem sok embert érint, de aki kezdő, annak hasznos lehet. Hogyan telepítsük az MT4-est Linux alá? Kezdő linuxosoknak gondot okozhat a windowsos programok kezelése Linux alatt, így most nézzünk meg egy módszert, hogy aki csak Linuxot használ, annak hogyan lehet MT4 alatt kereskedni. Én a Linux Mint XFCE alatt mutatom be, de alapjában más disztribúción sem más a dolog. A windows alatt megszokott módon az MT4-es telepítőjét letöltjük és rákattintunk - nem fog működni, ehhez hasonló képet kapunk. Ez nem túl biztató dolog, de nem jelent gondot...
OK, már vagy eljutottunk oda, hogy ez a dolog nagy valószínűséggel érdekel, vagy pedig, hogy nem. Ha nem, mert nem jött be, azaz nem győzött meg a próbálkozások sokasága, hogy ennek van értelme, akkor már nem is kell tovább olvasnod, de annyit azért tegyél meg, hogy időnként a napos Fibonacci szintekre ránézel. Azok legtöbbször szintek lesznek, így mint egy potenciális szintre figyelj, még ha nem is fogod komolyabban figyelni a Fibonacci szinteket. Ha pedig elfogadható találati arányúnak gondoljuk a Fibonacci szinteket, akkor érdemes lesz ezen finomítani egy kicsit. Egy Fibonacci indik...
A 2017-es év globális gazdasági növekedési kilátásai ugyan pozitívak, a Pioneer Investments alapkezelő szerint azonban a bővülés fenntartásához monetáris és fiskális ösztönzőkre lesz szükség a jövőben is. Az alapkezelő az idei évre 3,6 százalékos globális GDP-növekedést prognosztizál, amelynek motorja a háztartások fogyasztása és az export, ugyanakkor a privát szféra beruházási kedve némileg visszahúzó erőként hathat. A szervezet szerint idén gyorsulhat a gazdaság növekedési üteme az Egyesült...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, EUR/HUF indexekkel, devizákkal foglalkozunk. Az előttünk álló héten (kedden piaczárás után) teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését az Alcoa. Ezzel megkezdődik a gyorsjelentési szezon. A következő néhány hétben a legnagyobb amerikai vállalatok közzéteszik negyedik negyedéves eredményüket. További fontos esemény a pénteki GDP adat az...
Londoni pénzügyi elemzők szerint az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültség esetleges súlyos eszkalációja a világgazdasági kilátásokat terhelő legnagyobb idei kockázat. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői pénteken, az új amerikai elnök, Donald Trump beiktatásának napján ismertetett Tanulmányukban közölték: a kínai importra Trump által az elnökválasztási kampány idején kilátásba helyezett 45 százalékos vám bevezet...
Mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt - ígérte a pénteki hivatalos beiktatást követőem elhangzott beszédében Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke. Trump korábban rövid beiktatási beszédet ígért, s az valóban kevesebb, mint húsz percig tartott. Ám szóvivője, Sean Spicer korábbi tájékoztatásával ellentétben az elnök egyfajta politikai programot vázolt. Leszögezte: a mostani hatalomátadás nem szokványos, a hatalmat - mint fogalmazott - Washingtontól visszaadjuk a népnek. Majd miután megköszönte Barack...
A Brexit európai hatásairól rendezett konferenciát pénteken a Paris 3 (Sorbonne Nouvelle) egyetem a Párizsi Magyar Intézetben. Havasi János, a magyar intézet igazgatójának tájékoztatása szerint a Brexit utáni Európai Unió és a Balkán; szűkítés és bővítés, gazdasági integráció és dezintegráció című konferenciára 12 európai egyetem kutatóit hívták meg. Közleménye szerint Bevezető előadásában Károlyi György párizsi magyar nagykövet úgy vélte, hogy az Egyesült Királys...
Nem valószínű, hogy az amerikai elnök kárt tenne a forintban. Bár vannak kockázatok. Egyelőre a piacok nem félnek Donald Trumptól, aki január 20-án péntektől lesz az Egyesült Államok elnöke. A Trump által belengetett intézkedéseknek a jó oldalát nézik a piacok. Részben azt, hogy az új amerikai kormány többet költ majd, ez pedig a gazdaságra is kedvező hatással lesz - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Várhatóan protekcionista irányváltás lesz az amerikai gazdaságpolitikában, amely az eddiginél jobban fókuszál az...
Az első negyedév politikai eseményei (köztük a február 12-i németországi elnökválasztás és a március 15-i hollandiai általános választások) közül a Brexit megkezdése jelenti a legnagyobb kockázatot, tekintve az Egyesült Királyság és az Európai Unió gazdasági súlyát. A Brexit eddigi leglátványosabb hatása az angol font gyengülése volt (a gyengülésre magyarázatot adó másik tényező az Egyesült Királyság nagy folyófizetésimérleg-hiánya, amely megközelíti a GDP 7%-át)...
Londoni pénzügyi elemzők szerint Donald Trump pénteki hivatalba lépése után javulnak az Oroszország elleni szankciók feloldásának vagy enyhítésének esélyei, és ez elsősorban a tőkeáramlási helyzetet javíthatja. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltatási csoport londoni befektetési részlegének elemzői csütörtökön ismertetett tanulmányukban azt valószínűsítették, hogy ha a következő amerikai elnök kormánya valóban enyhíti a szankciókat Oroszország ellen, az megnyitná a nemzetközi tőkepiacra...
Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton. A kamatdöntés bejelentését követő sajtótájékoztatón Mario Draghi az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy az EKB az erősödő euróövezeti inflációs nyomás mellett is szükségesnek tartja a nulla-közeli kamatszint fenntartását a gazdasági aktivitás élénkítése érdekében. Az EKB legutóbb márciusban hozott monetáris ösztönző intézkedé...
Theresa May brit miniszterelnök csütörtökön közölte, hogy "nagyon jó, pozitív megbeszéléseket" tartott a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában honos nagybankokkal a brit EU-tagság megszűnése után várható működési környezetről. May, aki a davosi világgazdasági fórumon vesz részt, csütörtök este a BBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy olyan szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az Európai Unióval, amely a lehetséges legnagyobb mértékű hozzáférést...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, EUR/HUF indexekkel, devizákkal foglalkozunk. Az előttünk álló héten (kedden piaczárás után) teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését az Alcoa. Ezzel megkezdődik a gyorsjelentési szezon. A következő néhány hétben a legnagyobb amerikai vállalatok közzéteszik negyedik negyedéves eredményüket. További fontos esemény a pénteki GDP adat az...
Korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk a finviz.com oldalon elérhető tőzsde-térképpel (lásd itt: Részvényválasztás külföldi piacokon 1. rész: tőzsde térkép) . Most pedig a screener, azaz részvényszűrő funkcióval fogunk megismerkedni. A részvényszűrőt a finviz.com menüsorából a Screener feliratra kattintva tudjuk elérni, lásd alábbi képet: A megjelenő ablakban további négy lapot tudunk elérni, ezek sorban az alábbiak: Descriptive: Itt kaptak helyet az általános szűrési feltételek, alapmutatók, mint például piaci...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, indexekkel, devizákkal foglalkozunk. Az előttünk álló héten több piacmozgató eseményt is várunk. Többek között a Fed bézs könyve is publikálásra, melyből az Egyesült Államok gazdaságáról kapunk képet, valamint a Fed elnöke is sajtótájékoztatót tart. Csütörtökön pedig az Európai Központi Bank kamatdöntés...
Mai témánk az indikátorok és azon belül az ún. indikátor divergenciák lesznek. Megpróbáljuk összefoglalni az indikátor divergenciák eseteit, illetve megbízhatóságát. Mielőtt azonban részletesen tárgyaljuk a témát, röviden néhány gondolat az indikátorokról. A szakirodalomból rengeteg különböző indikátor értelmezését megismerhetjük. Használhatunk akár egy tucatot vagy még többet is, viszont ennek van egy nagy hátránya. Egyrészt túl sok információt, illetve jelzést kapunk, ami dönt...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, USD/JPY, EUR/HUF indexekkel, devizákkal foglalkozunk. A fontos piacmozgató makroadatok még előttünk állnak. Csütörtök: 11:00 Euróövezet ipari termelés 14:30 Heti újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma Péntek: 1:00 Fed elnökének beszéde 14:30 Egyesült Államok kiskereskedelmi forgalom, termelői árindex 16:00 Michigan Egyetem fogyasztói bizalom S&...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, USD/JPY, indexekkel, devizákkal foglalkozunk. S&P500 index A 2280 dolláros szintet nem tudta szignifikánsan áttörni az elmúlt napokban az S&P500 index árfolyama. A történelmi csúcs magasságában zajlik a kereskedés, de hétfőn a 2270 dolláros szintig esett vissza az árjegyzés. Az elmúlt hetekben a 2250-2280 dollár közötti sávban mozgott az index. Ebből a sávb...
Az év első kereskedési hete nem volt eseménytelen az árupiacon. Az amerikai elnökválasztás utáni dollárerősödés és kötvényhozam-emelkedés kifulladt, és ez némi enyhülést hozott a nemesfémek számára. Az előttünk álló évben Donald Trump, Kína és az Opec nagy hatással lesznek az árupiaci szektorra, amely 2010 óta először zárt nyereséges évet. Az arany december közepe óta minden héten emelkedett. Az arany erősen korrelál az amerikai kötvényhozamokkal, és az elnökválasztás után a tíz...
Az előző cikkünkben kitértünk két olyan tényezőre, melyek befolyásolhatják kereskedési technikánk eredményét. Most a vállalati gyorsjelentésekkel fogunk foglalkozn. Cikkünk előzménye itt érhető el: Tényezők, melyek miatt nem működik megfelelően a kereskedési technikánk 1. rész Jellemzően minden negyedévben megkezdődik (általában az Alcoa gyorsjelentésével) a vállalati gyorsjelentési szezon, amikor a legtöbb cég publikálja gyorsjelentését. Érdemes itt is észben tartani, hogy az amerikai piacok vezetik a világ tőzsdéit, így az amerikai v...
Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed decemberi kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint a gazdasági növekedés gyorsuló üteme a kamatemelések ütemezését is felgyorsíthatja. A jegyzőkönyv tanúsága alapján a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) komolyan foglalkozott a lehetőséggel a kamatemelések ütemezésének felgyorsítására, amennyiben a gazdasági növekedés üteme a jelenleg prognosztizá...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, EUR/HUF indexekkel, devizákkal foglalkozunk. A hét második felében már több eseményre, adatközlésre számítunk, így a piaci volatilitás is megnövekedhet. Szerda: 10:30 Brit építőipari BMI 20:00 A decemberi Fed kamatdöntés részletes jegyzőkönyve Csütörtök: 10:30 Brit szolgáltatói szektor BMI 13:30 A decemberi EKB kamatdöntés jegyzőkönyve 14:15 ADP...
A 2017-es év globális gazdasági növekedési kilátásai ugyan pozitívak, a Pioneer Investments alapkezelő szerint azonban a bővülés fenntartásához monetáris és fiskális ösztönzőkre lesz szükség a jövőben is. Az alapkezelő az idei évre 3,6 százalékos globális GDP-növekedést prognosztizál, amelynek motorja a háztartások fogyasztása és az export, ugyanakkor a privát szféra beruházási kedve némileg visszahúzó erőként hathat. A szervezet szerint idén gyorsulhat a gazdaság növekedési üteme az Egyesült...
Áttekintésünkben megvizsgáljuk az előző napok eseményeit, változásait. Továbbá megnézzük mire célszerű odafigyelni a mai napon. Cikkünkben a S&P500, DAX, olaj, arany EUR/USD, GPB/USD, EUR/HUF indexekkel, devizákkal foglalkozunk. Az előttünk álló héten (kedden piaczárás után) teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését az Alcoa. Ezzel megkezdődik a gyorsjelentési szezon. A következő néhány hétben a legnagyobb amerikai vállalatok közzéteszik negyedik negyedéves eredményüket. További fontos esemény a pénteki GDP adat az...
Londoni pénzügyi elemzők szerint az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültség esetleges súlyos eszkalációja a világgazdasági kilátásokat terhelő legnagyobb idei kockázat. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői pénteken, az új amerikai elnök, Donald Trump beiktatásának napján ismertetett Tanulmányukban közölték: a kínai importra Trump által az elnökválasztási kampány idején kilátásba helyezett 45 százalékos vám bevezet...
Mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt - ígérte a pénteki hivatalos beiktatást követőem elhangzott beszédében Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke. Trump korábban rövid beiktatási beszédet ígért, s az valóban kevesebb, mint húsz percig tartott. Ám szóvivője, Sean Spicer korábbi tájékoztatásával ellentétben az elnök egyfajta politikai programot vázolt. Leszögezte: a mostani hatalomátadás nem szokványos, a hatalmat - mint fogalmazott - Washingtontól visszaadjuk a népnek. Majd miután megköszönte Barack...
A Brexit európai hatásairól rendezett konferenciát pénteken a Paris 3 (Sorbonne Nouvelle) egyetem a Párizsi Magyar Intézetben. Havasi János, a magyar intézet igazgatójának tájékoztatása szerint a Brexit utáni Európai Unió és a Balkán; szűkítés és bővítés, gazdasági integráció és dezintegráció című konferenciára 12 európai egyetem kutatóit hívták meg. Közleménye szerint Bevezető előadásában Károlyi György párizsi magyar nagykövet úgy vélte, hogy az Egyesült Királys...
Nem valószínű, hogy az amerikai elnök kárt tenne a forintban. Bár vannak kockázatok. Egyelőre a piacok nem félnek Donald Trumptól, aki január 20-án péntektől lesz az Egyesült Államok elnöke. A Trump által belengetett intézkedéseknek a jó oldalát nézik a piacok. Részben azt, hogy az új amerikai kormány többet költ majd, ez pedig a gazdaságra is kedvező hatással lesz - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Várhatóan protekcionista irányváltás lesz az amerikai gazdaságpolitikában, amely az eddiginél jobban fókuszál az...
Bejegyzésünkben azzal az esettel foglalkozunk, amikor a metatrader platformhoz használható indikátorok valamilyen oknál fogva nem működnek. Jellemzően az indikátor problémák, hibás működés nem a beépített indikátorokkal fordul elő, így első lépésként érdemes ellenőrzini, hogy a telepítendő külső indikátort nem tudjuk-e helyettesíteni a metatrader beépített indikátorával. Ezek a beépített indikátorok mindig az aktuális metatrader állapotának megfelelő működési állapotban vannak, és mivel a metatrader automatikus frissít...
Az első negyedév politikai eseményei (köztük a február 12-i németországi elnökválasztás és a március 15-i hollandiai általános választások) közül a Brexit megkezdése jelenti a legnagyobb kockázatot, tekintve az Egyesült Királyság és az Európai Unió gazdasági súlyát. A Brexit eddigi leglátványosabb hatása az angol font gyengülése volt (a gyengülésre magyarázatot adó másik tényező az Egyesült Királyság nagy folyófizetésimérleg-hiánya, amely megközelíti a GDP 7%-át)...
Londoni pénzügyi elemzők szerint Donald Trump pénteki hivatalba lépése után javulnak az Oroszország elleni szankciók feloldásának vagy enyhítésének esélyei, és ez elsősorban a tőkeáramlási helyzetet javíthatja. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltatási csoport londoni befektetési részlegének elemzői csütörtökön ismertetett tanulmányukban azt valószínűsítették, hogy ha a következő amerikai elnök kormánya valóban enyhíti a szankciókat Oroszország ellen, az megnyitná a nemzetközi tőkepiacra...
Az első részben ígértem, hogy a hivatlai statisztikák torzításával kapcsolatos problémákat tárgyaljuk. Én elfogadom, hogy a hivatalos statisztikák azok valóságosak. Nem is ezt a felét részletezem, hanem azt, hogy hogyan lehet azokat kicsit torzítani, és mit lehet ezekkel tenni, hogy ne ferde képet kapjunk a valóságról. Mindenki, így az állam is jó színben szereti feltüntetni magát. Ha ez nem az elvárásoknak megfelelő, akkor kis csúsztatásokkal tud élni, ahogy mindeni más is. Erre a legjobb lehetőség az igazmondás, mert abba nem lehet belek...